// arthitectural / Architecture / White arkitekter and Sprunt | Naturum Vattenriket

White arkitekter and Sprunt | Naturum Vattenriket

Architecture White arkitekter and Sprunt | Naturum Vattenriket

White arkitekter and Sprunt | Naturum VattenriketIn the midst of the hard-to-reach wetlands of the River Helge, yet on the doorstep of Kristianstad in the south of Sweden, lies Naturum Vattenriket (Wetlands). Just a few hundred metres from the city centre, the distinctive outline of the visitor centre forms an unmistakable landmark.

Vattenriket is a cultural landscape and, being so close to an urban area, it underlines the connection between people and nature. Naturum is situated in a recently-designated biosphere wetlands reserve. The lakeland area is dedicated to wildfowl and, for this reason, the building has been designed to act as a screen between visitor reception and the lakeside.

White arkitekter and Sprunt | Naturum VattenriketBoardwalks lead visitors out into the wetlands. Where the boardwalks meet, they become transformed. The western walk develops into a building whose fluid contours reach for the sky. We see it as echoing the vegetation growing in the landscape – the grasses, bushes and reeds. The eastern walk is lower and horizontal with the ground, creating a protected, recessed area like a bird’s nest or hideaway.

White arkitekter and Sprunt | Naturum Vattenriket

White arkitekter and Sprunt | Naturum VattenriketThe idea behind Naturum Vattenriket is for visitors to roam from city to wetland area, but also to explore the landscape from a variety of vertical perspectives. From the bottom floor of the visitor centre, four metres above ground to the upper floor of the building where the restaurant and roof garden are situated. The view of the lake reaches right into the heart of the building – you feel as though you could stretch out and touch it.

Location: Sweden
Architects: White arkitekter and Sprunt
Project name: Naturum Vattenriket
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more