// arthitectural / Architecture / Winkens Architekten | Forscherkindergarten

Winkens Architekten | Forscherkindergarten

Architecture Winkens Architekten | Forscherkindergarten

Winkens Architekten | Forscherkindergarten The evangelistic Churchcomunity Berlin Bohnsdorf-Grünau provided a plot at the corner of Neptun Street to Schulzendorfer Street in Berlin, Germany. The plots level is even and partly settled with big trees. The border to the Neptun Street is marked by a small hill which is surrounded by trees.

Winkens Architekten | Forscherkindergarten

Courtesy of Winkens Architekten

Winkens Architekten | Forscherkindergarten

Courtesy of Winkens Architekten

Winkens Architekten | Forscherkindergarten

Courtesy of Winkens Architekten

The architectonic concept relies on the base of the educational concept of the Kindergarden “Apfelbäumchen”. By considering the Spacial conditions of the small hill and the trees the linear one floor building was set orthogonal to the Neptun Street along the east border of the plot.

Winkens Architekten | Forscherkindergarten

Courtesy of Winkens Architekten

The linear building is central opened over a row of secondary rooms. The Entry is followed by a Foyer and a multipurpose room which opens to the garden. The Kindergarden and the creche work like apartements and each have a entry from the foyer. This strongens the indiiduality of the two functions.

Winkens Architekten | Forscherkindergarten

Courtesy of Winkens Architekten

Winkens Architekten | Forscherkindergarten

Courtesy of Winkens Architekten

Winkens Architekten | Forscherkindergarten

Courtesy of Winkens Architekten

The arrangement of the homerooms and the multy purpose room underlines the linearity of the building. The direct connection to the garden is one of the main focus.The multy purpose room in the center functions as a pedagocical connection of the Kindergarden.

Winkens Architekten | Forscherkindergarten

Courtesy of Winkens Architekten

Winkens Architekten | Forscherkindergarten

Courtesy of Winkens Architekten

Winkens Architekten | Forscherkindergarten

Courtesy of Winkens Architekten

The kindergarden and the creche have both a terrace at the end of the building which opens to the garden and helps to connect the rooms to the outside. The fassade is made in brick, and the terrasses are made of wood. Natural materials are characterizing the appearance.

Winkens Architekten | Forscherkindergarten

Courtesy of Winkens Architekten

Winkens Architekten | Forscherkindergarten

Courtesy of Winkens Architekten

The roof is extensivly greened and partialy used for solarenergy gain. The building is heated with gas.

 

Location: Berlin, Germany
ArchitectWinkens Architekten
Project: New building Kindergarden
Name: Forscherkindergarten Apfelbäumchen
Client: Evangelische Kirchengemeinde Bohnsdorf-Grünau
Team: Karl-Heinz Winkens, Marcel Klebs
Places:
– under 3 years 22 childrens
– over 3 years 23 childrens
Facts:
– GFA 550 sqm
– Plot Area 6500 sqm
– Building time October 2010 – July 2011
Photographs: Courtesy of Winkens Architekten
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more