// arthitectural / Architecture / Winkens Architekten | Kindergarten Rotbuche in Berlin

Winkens Architekten | Kindergarten Rotbuche in Berlin

Architecture © Winkens Architekten
© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

The property of the Kindergarten Rotbuche is situated among a Berlin mansion estate. Two big common beeches distinguish the site. Regarding to the property’s size, the compact buildings design is orientated by typical mansions.

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

A quadratic base serves the two-storied volume. By using just ca. ¾ of this floor area for the actual building, the remaining free space operates as a yard and leads diagonal towards the trees. This yard is integrated into the buildings spatial concept through covered terraces and transparent facades.

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

From a central foyer in the ground level, rooms as the multi-purpose room, day care and the staircase to the Kindergarten in the upper floor open up. While entering the children house through the foyer once view is conducted towards the terrace, the yard and finally the common beeches.

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

The kindergarten in the upper floor has on-topic playrooms, instead of consistent group rooms. The arrangement of these rooms follows the opposite diagonal to the development in the first floor. Two decks complement the architectural space connected with the garden. By deducting the mansions typology different types of roofs appear, which gives authentic originalities to the playrooms. Differently placed windows in the facade diversify views and are leading too vivid sun exposures.

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

The kindergartens materiality is quiet and natural. An exception are brick stones designed by children before burning process. Thereby the stonework is shown in an unique pattern.

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

© Winkens Architekten

Location: Berlin, Germany
Architect: Winkens Architekten
Project team: Karl-Heinz Winkens, Marcel Klebs, Claudia Alvino, Daniel Gronau
Building owners: Stiftung Pro Gemeinsinn gGmbH PF540143, 10042 Berlin
Executive Director: Anne Zöllner
Places: 85
Toddlers: 38
Kindergarten/nursery and reception: 47
Effective surface: 650 qm
Terrace surface: 240 qm
Exterior surface: 1100 qm
Lot: 1560 qm
Photographer: Winkens Architekten
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more