// arthitectural / Upcoming Events & Competitions / World Architecture Festival Awards (WAF) | Shortlist 2011 part. 2

World Architecture Festival Awards (WAF) | Shortlist 2011 part. 2

Upcoming Events & Competitions World Architecture Festival Awards (WAF) | Shortlist 2011 part. 2

House

AGi Architects | The Secret House (Kuwait)
A stark white building that offers both privacy and protection from the sun, its top level opens up to
offer views towards the city’s skyline.

Andrew Maynard Architects | Ilma Grove (Melbourne, Australia)
This small, sustainable house was built as an extension to a heritage home, with recycled brickwork and energy efficient features.

Allen Jack+Cottier | Glass Loggia House (Sydney, Australia)
A transformation of a nineteenth century building, this house has a double volume glass loggia and stainless steel mesh curtain, creating an outdoor room.

Anna Noguera Architect | Alemanys 5 (Girona, Spain)
This house is situated in Girona’s oldest district and has been refurbished in a minimalist way so as to retain all the original features.

Brian Meyerson Architects | Bondi Penthouse (Sydney, Australia)
An extension to a heritage building, this house creates a private outdoor space in the heart of a town whilst featuring large glass windows to maximise natural sunlight within.

Brian Meyerson Architects | Teixiera House (Sydney, Australia)
Taking advantage of available seaviews, light and breezes, this house has local sandstone floors and a sweeping copper roof.

De Matos Ryan | Home Farm (The Cotswolds, UK)
An extension to a Grade II listed building, complete with a low-level garden pavilion made from natural local materials built into the hillside.

Domenic Alvaro | Small House (Sydney, Australia)
An ultra-compact vertical house located in an urban setting, the top floor features an outdoor room with a fig tree which creates a canopy effect.

EA Reng | Black House in Nomme (Tallinn, Estonia)
Built as a modern take on the old Estonian low-rise estates, rarely seen in Estonia, this house surrounds a courtyard and features floor-to-ceiling glass walls and external black and white tones.

Eastern Design Office | A House Awaiting Death (Mie Prefuncture, Japan)
Facing east towards the sea, this house was designed as a ship cresting over waves and is built as a place to observe the ever changing sea and waves.

© Koichi Torimura

Faris and Faris Architects | Private Residence (Amman, Jordan)
Built into a mountainous incline, this private villa in the quiet suburbs of Amman features stone facades and ironwork decorations.

© Faris & Faris Architects

Free/Fernando Romero | Soccer Villa (Estado de Mexico, Mexico)
Created around a desire for a location outside the city for friends and family to play and watch the Mexican national sport, soccer. Embedded into the mountainside, this sustainable house has a green roof covered in native plants and a large window with a panoramic view of the valley.

© Adam Wiseman

Formwerkz Architects | The Apartment House (Singapore)
A spacious and open house organised in two linear volumes, with a swimming pool occupying the central courtyard.

Formwerkz Architects| Maximum Garden House (Singapore)
This house blurs the boundaries between garden and home with a sloping roof terrace and planter screen on the main facade.

Helin & Co. Architects | Villa Krona, Gullkrona Archipelago (Dragsfjärd, Finland)
Built against the rocky landscape of the small island, this villa has silvery larch on the exterior and is designed to be used both as a summer house and a winter haven.

Helin & Co. Architects | Villa Woodnotes – Snow White (Espoo, Finland)
Located on the top of a hill, this villa was designed around the old trees residing on the plot, with a closed outdoor atrium.

Ian Moore Architects | Strelein Warehouse (New South Wales, Australia)
A conversion of a late nineteenth century grocery warehouse into a two level residence, the facade features recycled brickwork and a large steel plate portal.

© Ian Moore Architects

Isay Weinfeld | Terra Nova House (Sao Paolo, Brazil)
Organised over four levels, with large sliding glass doors which open the living space up to the garden.

Ithaka | Zodchestvo House (Moscow, Russia)
Described as an ‘optical dystopia’, this impressive building has a large glass wall and white exterior, and is designed to be an optical illusion.

K2LD Architects Pte Ltd. | The Windcatcher House (Singapore)
Situated in a tree conservation area, the bottom floor of the house is made of glass so that the upper floor appears to be supported by trees.

Khosla Associates | Cliff House (Kerala, India)
Perched 200ft at the edge of a cliff on the Arabian sea coast, this house features an asymmetrical sloping roof and used local artisans and materials in its construction.

Koji Tsutsui & Associates | InBetween House (Nagano, Japan)
Designed to blend into the mountain, this wooden cottage is built using local materials and is heated by modern technology.

Kotlowitz Marais Architects | 25 Loader Street (Cape Town, South Africa)
A ‘minute’ 65m² cottage has been transformed to create a 185m² house which boasts a roof deck with 360° views, and a freestanding fireplace.

MKPL Architects PTE Ltd. | Sentosa Cove (Singapore)
A light and open house in an exclusive area, with timber slats and large expanses of glass designed to maximise views of the waterways.

Onix | Chimney House (Bosschenhoofd, The Netherlands)
Recognising that the chimney is a disappearing feature in architecture, this wooden house features four chimneys on a saddleback roof.

© Onix Architects

RTA Studio | House for a Family of Five (Auckland, New Zealand)
Located in a leafy inner city neighbourhood, this house is covered in white cement panels and contrasts with the colonial architecture of the area.

Silvio Rech and Lesley Carstens | Dalrymple pavilion (Johannesburg, South Africa)
A simple house for entertaining and guest accommodation is stripped to a simple box made of natural materials and features a wall made of rammed earth that runs the length of the building, plunging into the pool and re-emerges downstairs. The pool features a whale-bone chandelier.

Sime Darby Property Berhad | Sime Darby Idea House (Shah Alam, Malaysia)
An open-plan house with adaptable spaces, which is attempting to become the first carbon zero residence in SE Asia.

Studio MK27| Cobogo House (Brazil)
A sustainable house which opens up to the artificial lake in the garden, with glass sliding doors and glass panels in the ceiling

Studio MK27 | Punta House (Brazil)
A one-level house located on an open plot by a reservoir. The stone walls are constructed using local materials and the living rooms are enclosed by glass.

Housing

5468796 Architecture Inc. | Centre Village (Winnipeg, Canada)
A housing village consisting of 25 residential units, some with rooftop patios, that aims to develop community spirit and encourage pedestrian  culture with the use of courtyards and internal streetscapes throughout  the residential buildings.

© 5468796 Architecture

Alberto Rimoch S.C | La Diferencia (Mexico City, Mexico)
A small development consisting of twelve 170 square metre apartments for residential use with a semi-basement for parking. Environmentally friendly with a rain water recycling system as well as solar panels to supply hot water.

© Pedro Hiriart

Bjarke Ingels Group | 8 House (Copenhagen, Denmark)
New housing program offering 540 residential units in three kinds of accommodation; apartments, penthouses and townhouses. The bow-shaped building creates two distinct spaces between trade and living, creating a strong inflow of light as well as two sloping green roofs strategically placed to reduce the urban heat island effect.

© Ty Stange

BVN Architecture | HMAS Creswell Griffiths House (Jervis Bay, Australia)
New building built on the site of HMAS Creswell to accommodate Officers. Consisting of 32 single bed units with shared ensuite and deck facilities, it employs simple but sustainable devices to create a comfortable internal environment without the need for mechanical ventilation.

Chan Sau Yan Associates | Mont Timah (Singapore)
A cluster housing development arranged in descending terraces adorned with off-form concrete, wood, and natural stone to fit with nature. The development seeks to reduce its ecological impact with its ‘green’ features with large windows maximise the view of the forest surroundings.

Aaron Pocock Photography

Fiona Winzar Architects | Orange Grove House (Melbourne, Australia)
A compact house development designed over three levels to maximise internal space which is camouflaged to its surroundings. The property is surrounded by tall gum trees so the living level is on the first floor with a double height ceiling to give the experience of being in a tree house.

H.P. Lakhani Associates | Magnificent Homes (Hyderabad, India)
A prestigious yet minimalist gated villa community complete with clubhouse, modern amenities, and green building features. The villas have been designed in accordance with vaastu principles as it plays a vital role in Hyderabad, affecting its price and rentals.

HBO+EMTB | Lilyfield Housing Redevelopment (Lilyfield, Australia)
A public housing redevelopment covered with bright and contemporary colours to echo Sydney’s ‘vibrant cities manifesto.’ Generous open spaces and a courtyard are made possible by adequate onstreet parking.

LAN | Student Residence (Paris, France)
A new student accommodation development, consisting of 150 rooms, communal spaces and a courtyard to create optimum comfort in an urban setting in the heart of Paris.

Mackow Pracownia Projektowa | Thespian (Wroclaw, Poland)
A 2-storey terrace shaped mixed-use residential and commercial building. Using a double-skin facade, the building eliminates the noise of the main road and enables undisturbed contact with surrounding greenery.

MCBAD Colomer Dumont | Sustainable Dwellings in Paris (Paris, France)
A sand-coloured social rent housing development classified with the “THPE” French label (very high environmental performance). The windows use a store as sun protection and the vegetal roofs are made of a complex which increases the thermal inertia of the building to sooth temperature variations.

© MCBAD Colomer Dumont + STEPHANE CHALMEAU photograph

MKPL Architects Pte Ltd. | Duchess Residences (Singapore)
A residential development built to mimic the side of a hill, varying in height of up to 8 metres between the rear and front. The basement car park can be gravity drained and the substation is tucked into the basement, giving the ground level more space for communal facilities.

© MKPL Architects

Robert A.M. Stern Architects | The Clarendon (Boston, USA)
A 32-storey residential tower divided into six squares which are elevated to 60-foot cubes. The cubes are adorned with brick facades, expressed as curtain wall, with alternating glass slots that demarcate the cubes.

Theo David Architects | Gladstonos 22 (Nicosia, Cyprus)
Four semi-detached, three level town houses adorned with curvilinear facades. Designed to integrate a contemporary architecture successfully into an existing historic urban fabric.

Tony Owen Partners | 12-15 Regent Street (Sydney, Australia)
Student accommodation situated in a new eight-level, environmentally-friendly building, complete with three lecture halls, a library, an internet lounge, and rooftop terrace with kitchen and cafe. The design allows light and ventilation into each bedroom.

Van Bergen Kopla Architecten | Co-Housing Hoogvliet (Rotterdam, Netherlands)
New housing development comprised of 48 green family houses and 37 small apartments, balancing family dwellings and green space. Every house is a private property, all other functions are shared to enhance social cohesion.

Landscape

Caulfield Campus | MUMA – Monash University Museum of Art  (Australia)
Re-development of university campus, bringing art to the landscape, enhancing the campus grounds and providing it with a cultural focus.

Frances Landscapes Offshore | This is not a framed garden (Bsalim, Lebanon)
A landscaped garden, integrated into a hilly, pine forest landscape, which incorporates a variety of themed gardens, patio, and infinity pool.

Miralles Tagliabue EMBT | Public Spaces Hafencity (Hamburg, Germany)
Transformation of a former working harbour and light industrial zone into a public landscaped area with development scope for inner city functions such as residence, work, culture and leisure.

Nabito Architects and Partners | Sensational Park (Frosinone, Italy)
A recreational space in the residential district of Corso Lazio in the city of Frosinone.

Surbana International Consultants PTE Ltd. | Treelodge (Punggol Road, Singapore)
A public housing project which promotes green buildings, Treelodge delivers sustainable living accommodation in a landscaped environment with playgrounds, outdoor gym and communal gardens. Semi-autonomous sauna, Estonia, Architectural Bureau Pluss, Estonia A sauna/steam room facility designed as a standalone structure which complements residential dwellings.

Turenscape | A Mother River Recovered – The Sanlihe Greenway (Qian’an City, China)
Transformation of a former garbage dump and sewage drainage facility into a ecological landscape and habitat for native biodiversity, integrating pedestrian and cycle paths for recreation and commuting uses.

Offices

Allford Hall Monaghan Morris | Angel Building (London, UK)
A re-invention of an unloved early 1880s commercial building on a historical site, designed to exceed the latest office standard and create a memorable and inspiring place to work by combining contemporary design and older architecture.

arshstudio | 2 Offices/ 2 Brothers (Tehran, Iran)
Office complex designed to provide two autonomous offices, for two brothers – a geologist and civil engineer – using an ‘absolutely no division’ policy. Located deep inside a residential area, the building structure is formed using exposed concrete and glass to fit in with the many surrounding provincial style homes.

Batlle & Roig Architects | Head office of The Telecommunications Market Commission (Barcelona, Spain)
The unique building forms part of a complex business park in Barcelona. The building is set apart from its surroundings and makes full use of the spatial freedom whilst incorporating the old Can Tiana factory building, constructed in 1906.

Cloud 9 | Media-ICT (Barcelona, Spain)
Located in 22@ – the experimental heart of Barcelona – the cube is inspired by the idea of a city,where knowledge, added value and patents matter and architecture is in sync with values.

DL+A | Coca-Cola Spain Headquarters (Madrid, Spain)
New Coca-Cola headquarters in Spain consisting of two buildings connected by an open vestibule, with glass facades that provide a double aspect view. It obtained a Certificate Leed “Gold” for the Commercial Interiors – the first corporate headquarters to obtain it for the whole building.

Hassell | Ecosciences Precinct (Brisbane, Australia)
The Ecosciences Precinct brings together 1,000 scientists into a single, collaborative research environment and achieves significant innovation by creating a new facility without walls, encouraging knowledge exchange and discovery through shared spaces.

© Christopher Frederick Jones

Ingenhoven Architects | Daniel Swarovski Corporation (Zurch, Switzerland)
The transparency of the facade and the position of the work spaces were designed to focus onnearby Lake Zurich, whilst the sustainable concept follows the Swiss Mingerie eco-standard.

© Ingenhoven Architects

Kohn Pederson Fox Associates | Heron Tower (London, UK)
Also referred to as 110 Bishopsgate, Heron Tower is currently the tallest sky scraper in London’s financial district, which will feature a concierge-style entrance and reception area, incorporating a 70,000 litre aquarium with a shark and 1,300 other fish.

Manasram Architects | Bamboo Symphony (Bangalore, India)
A zero energy office development, which uses a bamboo structure based on the design of a fisherman’s net in an effort to demonstrate the strength of bamboo as a viable modern building material.

monovolumearchitecture+design | Hans Klotz Limited Company (Linkes Etschufre 12, Bozen, Italy)
A new office extension to an existing building, reflecting the structures independent character whilst taking advantage of the surroundings.

Schmidt Hammer Lassen Architects | The Crystal (Copenhagen, Denmark)
An extension to Danish mortgage bank Nykredit sited on the harbour front with a geometrical glazed form designed to float above the surrounding plaza.

Skinotechniki – George Papadopoulos  | Lemesos Office (Limassol, Cyprus)
An architect’s office and a dental surgery, entered using a shared, double-height covered entrance.An absence of doors between the surgery and the garden helps relax patients.

Stonehenge Architects International | Hollow Core Headquarter (Taipei City, Taiwan)
An office building located in the hub of a newly developed industry zone east of Taipei, which uses basic building materials such as concrete and wood, with the void of the building and a roof garden designed to bring nature back to the city.

Studio MK27 | Studio SC (Sao Paulo, Brazil)
A photography studio that uses industrial materials and installations, combining elements of Brazilian architecture from the 30s to the 60s, along with aspects from contemporary Japanese architecture.

Wasserfall Munting Architects | Office for Buhrmann & Partners Consulting Engineers (Windhoek, Khomas, Namibia)
Low density office development, incorporating the use of off-shutter concrete and the introduction of a water element, conceived as a double volume container.

Please see also:

World Architecture Festival | Entries into WAF Awards 2011

World Architecture Festival Awards (WAF) | Shortlist 2011 part. 1

World Architecture Festival Awards (WAF) | Shortlist 2011 part. 3

World Architecture Festival Awards (WAF) | Shortlist 2011 part. 4

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more