// arthitectural / Concept & Competition / WTA Architecture + Design Studio | Cloud Citadel

WTA Architecture + Design Studio | Cloud Citadel

Concept & Competition WTA_Cloud Citadel-Cloud Perspective

The design approach is specific for this project and wouldn’t work quite as sensibly for another. It’s a reasoning brought by the background of the project which emphasizes relationships to the site and the four different core functions to each other; offices, hotel, retail, and residential; that melds with significant spiritual and abstract components of the Arabic way of life.   By combining the different abstract affects of the Arabic way of life, the local context, and the different programmatic necessities, this mixed-use development creates ‘hyperspaces.’

WTA_Cloud Citadel-Day PerspectiveThey can either be programmatic or abstract in function, or both at the same time.   The architecture and layout of the project is a reflection upon absorbing the different considerations, requirements, and limitations of the mixed-use typology and the local context. There are forces molding the architecture’s mass that create ‘hyper-spaces,’ hosting multiple but relatively distinct activities. Then there are collided programmatic necessities producing residual public gardens. Moreover, there are spaces highlighting restraints which are converted into functional areas.   Its layout suggests a heightened architectural discourse of a mixed-use development by studying its core concepts and relationships that translates into having multiple layers of connecting spaces and additions of capacity for areas to hold different functions and activities.

WTA_Cloud Citadel-Night PerspectiveAll the while, during this translation there is a constant reference to the overlying layers of the local context.   Its architecture is a continuous visual reminder of the richness of the Arabic culture that employs vegetal and geometric Arabic motifs hugging the skin, wall, floor, and ceiling. These are stamped on a non-formal combination of sweeping and staggered architectural language.

Layout1

Location: Dammam, Kingdom of Saudi Arabia
Architect: WTA Architecture + Design Studio
Year + Status: 2014 – Concept
GFA + Program: 32877 sq.m. – Mixed-Use
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more