// arthitectural / Architecture / X-TU Architects | Nanterre apartment blocks

X-TU Architects | Nanterre apartment blocks

Architecture X-TU Architects | Nanterre apartment blocks

X-TU Architects | Nanterre apartment blocksInserting volumes in the site: build a landscape

The architectural takes suggestions specifications and urban landscaping and wishes of a vertical fragmentation increased, and a breakdown in “skyline” of volumes.

X-TU Architects | Nanterre apartment blocks

© Luc Boegly

Thus we find:

- On the south side, a vertical fragmentation at the scale of urban terraces, which includes major flaws 6 to 10m requested. This vertical fragmentation reflected naturally in northern façade by real faults which let the light went on French provinces.
– Along the latter, re-cut volumes are processed in two levels of heights: a foreground low across a neighborhood street and a higher background across the avenue terraces .

X-TU Architects | Nanterre apartment blocks

© Daisy Reillet

X-TU Architects | Nanterre apartment blocks

© Luc Boegly

- The volumes are intersected vertically by faulting planted. These ‘traits cuts, the organization structure of the plan and provide transparency between the terraces and promenade French Provinces.

X-TU Architects | Nanterre apartment blocks

© Luc Boegly

X-TU Architects | Nanterre apartment blocks

© Luc Boegly

- The volume are connected at the bottom to unify the whole vertical and sit this landscape.

- These are accented by vertical contrast material between the south facade and interior flaws. Indeed, the south facade receives over-continuous glass facade
– On the spot, the volume turns stained concrete with a frontal balanced across the site.

X-TU Architects | Nanterre apartment blocks

© Daisy Reillet

X-TU Architects | Nanterre apartment blocks

© Daisy Reillet

X-TU Architects | Nanterre apartment blocks

© Luc Boegly

X-TU Architects | Nanterre apartment blocks

© Luc Boegly

- The colored shapes cut in hollow volumes including

- The assembly of volumes, vertical, horizontal and transverse shape the landscape, more or less fragmented, consistent in its diversity. All seems carved, sculpted in a common material.

- It draws a city skyline cut freely in the sky each volume grows in height according to their needs: it is a system born of the multiplication and the inclusion of individuals …The radicality of the south facade responds to the imposing presence of the work of André Wogenscky prefecture.

Location: France
Architectes: X-TU Architects| Nicolas Desmazières, Anouk Legendre
Collaborators:
Project chief: Nicolas Jomain 
Joao Saleiro, Olivier Busson, Nada Balazova 
Client: Toit & Joie / Logipostel
Situation: nouveau quartier
Program: 167 dwellings + shops 765m² + art gallery 400m² + 194 parking spaces 
Cost: 18,2 m-€
Total floor area: 16.460 m² / 12 levels
Contractors: cet [engineering] le sommer [ecological]
Achievement: 2012
Materials: prefabricated concrete, curtain wall, green roof
Photos: Luc Boegly, Renaud Dessade, Daisy Reillet 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more