// arthitectural / Interiors / Yasunari Tsukada Design | ajax

Yasunari Tsukada Design | ajax

Interiors Yasunari Tsukada Design | ajax

Yasunari Tsukada Design | ajaxWe were commissioned to design the premises of a newly opened hair salon within a multi-tenant building located in Kyobashi, an old downtown area of Osaka. During our visit, we found the site to be a pleasant, well-lit space with many windows. The owner’s requirements were for “a styling space that brings sunlight into the interior while also hiding the exterior landscape from view.”

Yasunari Tsukada Design | ajax

© Crank Photography

Yasunari Tsukada Design | ajax

© Crank Photography

In response to these requests, we decided to insert a box made of iron plates and aluminum into the existing framework of the building so that it would nestle within it. Three types of round holes in different sizes were made in the panels so that lines of sight from the entrance and views of the exterior landscape were gently obscured while also ensuring that sunlight filled the space. These holes can also be used to install lighting fixtures or plug in hair dryers, giving them additional functions. Areas devoted to uses other than hairstyling (such as the shampooing, rinsing, and waiting area) were painted black in order to create a contrast with the light, and to downplay their presence within the entire scheme of the space.

Yasunari Tsukada Design | ajax

© Crank Photography

Yasunari Tsukada Design | ajax

© Crank Photography

As the sun sets, the interior of the hair salon suddenly begins to radiate light through the holes in the panels, just like a sort of lampshade, while also serving as a kind of signage for the salon. By limiting the number of windows on the holed surface of this nest-like box, we were able to create a calm, tranquil space that accentuates the feeling of illumination and the passage of time.

Location: Miyakojima-ku, Osaka, Japan
Designer: Yasunari Tsukada Design
Project name: ajax
Project type: Beauty Salon
Built area: 74.80 square meters
Completion: 2010 February
Contractor: Tenshin Construction
Photography: Crank Photography
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more