// arthitectural / Concept & Competition / YBGSNA | Newark Visitor’s Center

YBGSNA | Newark Visitor’s Center

Concept & Competition Baer, Shifman-Nathan Architects | Newark Visitor's Center

Baer, Shifman-Nathan Architects | Newark Visitor's CenterDesigning the Newark Visitor’s Center meant bridging between opposing forces. On the one hand, there was a need to address the adjacency to the metropolitan center of NYC and its main transportation Hub – the Penn Station. This perspective implied the creation of a vibrant architectural event, which is capable of containing the centrality of Newark and of the reality of New Jersey as one of the most populated states in the US. On the other hand, there was a strong pull to blend with an image of a Garden State, or at least create a gateway to suburban America, which is perceived as a place of refuge, away from the metropolitan intensity.

Baer, Shifman-Nathan Architects | Newark Visitor's CenterThe relatively modest programmatic scale of the project, led us do propose a fluid structure that can operate easily with different realities. Its dynamic shape blends with the speed and traffic flow of Raymond Boulevard, while at the same time it defines a smooth and organic edge to a recreational park on the river front. It’s ambiguous translucent and reflective appearance; demonstrates the different roles of which the structure can play within a complex urban environment.

Baer, Shifman-Nathan Architects | Newark Visitor's CenterThe arrangement of the program is divided into three concentrated clusters. The arrangement is slightly modified in comparison to the suggested usages, in order to enable a flowing transition into the park trough commercial activities. This arrangement I believe may enable incorporating some of the activities of the center with future independent public activities on the lakefront park.

Location: Newark, New Jersey, USA
Designer:  YBGSNA
Project name: Newark Visitor’s Center
Area: 1,800 m2
Client: The City of Newark
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more