// arthitectural / Architecture / yh2 | La Cornette

yh2 | La Cornette

Architecture © Loukas Yiacouvakis

Built on the slope of a small hill, La Cornette is a country house open to the pastoral landscape that surrounds it. Under a soaring roof resembling a nun’s cornet wimple is a roomy dwelling modeled on traditional Quebec houses of old that lodged large families and their relatives.

This house for celebrations and holidays, designed for two families, is set into the naturally uneven terrain in a way that brings each level into direct contact with the surrounding natural environment. It offers a resting place for all guests under its large gable in a series of bedrooms and unusual sleeping areas.

© Francis Pelletier

An out-scaled structure, like the agricultural buildings that surround it, the house is both traditional in its morphology and innovative in its use of materials. Shingled with raw fibre-cement panels on the walls and roof, it is a house beyond the domestic scale, simple and rot-proof, capable of standing the test of time.

L’architecte Loukas Yiacouvakis présente La Cornette from Ordre des architectes du Québec on Vimeo.

The house is striated with bands of horizontal windows, giant louvers that cut the sun at its most powerful, with new points of view at each level. It is protected by its wimple from the hot summer sun and inundated with light in the winter, needing neither air-conditioning nor heating on sunny days.

© Francis Pelletier

The interior is in wood, painted or natural, in planks or panels, composed almost exclusively of made-to-measure furniture pieces:

  • from the refectory table for meals to the day table with hideaway television set;
  • from the large wraparound couch in the living room to the stainless-steel kitchen island;
  • from the balustrade bookshelf along the stairway to the wall night-lights made of aluminum panels with cut-outs of fireflies, fish, and frogs;
  • from wall-to-wall beds where people sleep foot-to-foot to overhanging bunk beds floating in the landscape

© Francis Pelletier

© Francis Pelletier

© Francis Pelletier

It is a playground for architects, children, and adults, a vacation colony lost in the countryside.

© Francis Pelletier

© Francis Pelletier

Location: Township of Cleveland, Québec, Canada
Architect: YH2_Yiacouvakis Hamelin, architectes
YH2 design team: Marie-Claude Hamelin, Loukas Yiacouvakis
Builder: Emmanuel Yiacouvakis
Project Year: 2008 – 2010
Surface Area: 3,000 sqft
 
 
 
Award:
Jury’s 1st prize, “single-family residential buildings” category, 2011 Awards of Excellence in Architecture, Ordre des architectes du Québec.
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

via: v2com.biz

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more