// arthitectural / Architecture / yh2 | Geometry in Black

yh2 | Geometry in Black

Architecture © Francis Pelletier

In the Laurentians, a dense forest on a slight hill, down-turns into the expansion of a small river. Through the trees, the body of a black building is divided into three blocks linked by glass passageways.

Three blocks of a home, mid-level from each other, are all in direct contact with the earth. Three blocks of proper identity, offering intimacy between each and open to nature:

- An entry block, open on two levels and includes the adolescents quarters and family room.
– A daytime block, central space, friendly, opens onto the terrace.
– A private block, owners suite, isolated from the rest of the home.

L’architecte Loukas Yiacouvakis présente Géométrie noire from Ordre des architectes du Québec on Vimeo.

On the north side of the house, a large section of bent corten steel connects the blocks together while defining a series of outdoor settings, always against the light. The chiaroscuro of the forest while both inside and outside the home, the black / white / orange / rust / bark / shadow / light / transparency / opacity.

© Francis Pelletier

© Francis Pelletier

Architecture of meeting and superposition of different geometrical shapes without stable parallel lines, like the landscape that surrounds it. Fragmented architecture where the geometric part of large oblique lines still allows a large formal union. Partly based in the geometric basis of the concept which dictates each project component, a sort of unwritten contract between architect and client.

The modification of each element having a direct influence on the others, we can’t enlarge or reduce a block in height and plan without enlarging or reducing other areas of the house.

© YH2

© YH2

© Francis Pelletier

This geometry which is both fragmented and linear makes the project a strong spatial experience, allowing direct and variable contact with the landscape. It is this angular part, made of dark and raw materials that unites the house to nature, like a rock that emerges from the ground. A forgotten shipwreck at the heart of the forest.

Location: Saint-Hyppolite, Québec, Canada
Architect: YH2_Yiacouvakis Hamelin, architectes

yh2 design team: Benoit Boivin, Marie-Claude Hamelin, Loukas Yiacouvakis
Client: Jean Mathieu
Builder: Martin Lachance

Surface area: 1850 pi.ca.
Year of construction: 2008/2009
Photographer:
Francis Pelletier, YH2
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

via:v2com.biz

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

  • matt

    Beautiful home. Would you please put subtitles on the video?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more