// arthitectural / Architecture / Zaha Hadid Architects | Bergisel Ski Jump

Zaha Hadid Architects | Bergisel Ski Jump

Architecture © Hélène Binet

In December 1999 Zaha Hadid Architects won the international competition for a new ski jump on the Bergisel Mountain in Innsbruck. The new structure opened in 2002. Situated on the Bergisel Mountain overlooking downtown Innsbruck, the ski jump is a major landmark.

It is part of a larger refurbishment project for the Olympic Arena and replaces the old ski jump, which no longer met with international standards. The building is a hybrid of highly specialized sports facilities and public spaces, including a café and a viewing terrace. These different programs are combined into a single new shape, which extends the topography of the slope into the sky.

At a length of about 90m and a height of almost 50m the building is a combination of a tower and a bridge. Structurally it is divided into the vertical concrete tower and a spatial steel structure, which integrates the ramp and the café. Two elevators bring visitors to the café, 40 m over the peak of the Bergisel Mountain. From here they can enjoy the surrounding alpine landscape as well as watch the athletes below fly above the Innsbruck skyline.


Location:
Innsbruck, Austria
Architect: Zaha Hadid Architects
Design:
Zaha Hadid Architects, London, UK
Local Firm:
Baumeister Ing. Georg Malojer, Innsbruck, Austria
Project Architect:
Zaha Hadid, Jan Huebener
Project Manager:
Markus Dochantschi
Design Team:
Matthias Frei, Cedric Libert, Sylvia Forlati, Jim Heverin, Garin O’Aivazian, Sara Noel, Costa de Araujo
Competition Team:
Ed Gaskin, Eddie Can, Yoash Oster, Stanley Lau, Janne Westermann
Structure:
Jane Wernick, London, UK | Christian Aste, Innsbruck, Austria
Services Techniques:
Buro Ing. Heinz Purcher, Schlaming, Austria
Techniques:
Buro Matthias Schrempf, Schlaming, Austria | Peter Fiby, Innsbruck, Austria
Lighting:
Office for Visual Interaction, New York, USA
Ski Jump Technology:
Bauplanungsburo franz Fuschlslueger, Trofaiach, Austria
Program: Ski jump, cafe & viewing terrace
Client: Austrian Ski Federation

Dimension:
Length 90m
Date: 1999 -2002
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr


Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more