// arthitectural / Architecture / Zaha Hadid Architects | BMW Central Building

Zaha Hadid Architects | BMW Central Building

Architecture © Werner Huthmacher

© Werner HuthmacherThe Central Building is the active nerve – center or brain of the whole factory complex. All threads of the building’s activities gather together and branch out again from here.This planning strategy applies to the cycles and trajectories of people – workers (arriving in the morning and returning for lunch) and visitors – as well as for the cycle and progress of the production line which traverses this central point – departing and returning again.

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

This dynamic focal point of the enterprise is made visually evident in the proposed dynamic spatial system that encompasses the whole northern front of the factory and articulates the central building as the point of confluence and culmination of the various converging flows. It seems as if the whole expanse of this side of the factory is oriented and animated by a force field emanating from the central building. All movement converging on the site is funneled through this compression chamber squeezed in between the three main segments of production: Body in White, Paint Shop and Assembly.

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

The Central Building is the active nerve- center or brain of the whole factory complex. All threads of the building’s activities gather together and branch out again from here.This planning strategy applies to the cycles and trajectories of people – workers (arriving in the morning and returning for lunch) and visitors – as well as for the cycle and progress of the production line which traverses this central point – departing and returning again. This dynamic focal point of the enterprise is made visually evident in the proposed dynamic spatial system that encompasses the whole northern front of the factory and articulates the central building as the point of confluence and culmination of the various converging flows.

© Roland Halbe

© Roland Halbe

 

© Helene Binet

© Helene Binet

It seems as if the whole expanse of this side of the factory is oriented and animated by a force field emanating from the central building. All movement converging on the site is funnelled through this compression chamber squeezed in between the three main segments of production: Body in White, Paint Shop and Assembly. The close integration of all workers is facilitated by the overall transparency of the internal organization. The mixing of functions avoids the traditional segregation into status groups that is no longer conducive for a modern workplace.

© Helene Binet

© Helene Binet

 

A whole series of engineering and administrative functions is located within the trajectory of the manual workforce coming in to work or moving in and out of their lunch break. White collar functions are located both on ground and first floor. Equally some of the Blue Collar spaces (lockers and social spaces) are located on the first floor. Especially those internal reserve spaces that are waiting for full use in Phase 2 are allocated as social communication spaces to mix blue and white collar workers. This way the establishment of exclusive domains is prevented.

Location: Leipzig, Germany
Program: Offices and technical spaces for car manufacturing plant
Client: BMW AG, Triebstrasse 14, 80993 München, Germany
Architects:  
Zaha Hadid Architects | Zaha Hadid with Patrik Schumacher
Project Architect: Jim Heverin/Lars Teichmann [Zaha Hadid]
Project Team: Matthias Frei, Jan Huebener, Annette Bresinsky, Manuela Gatto, Fabian Hecker, Cornelius Schlotthauer, Wolfgang Sunder, Anneka Wegener, Markus Planteu, Robert Neumayr, Christina Beaumont, Achim Gergen, Caroline Anderson,
Design Team: Lars Teichmann, Eva Pfannes, Kenneth Bostock, Stephane Hof, Djordje Stojanovic, Leyre Villoria, Liam Young, Christiane Fashek, Manuela Gatto, Tina Gregoric, Cesare Griffa, Yasha Jacob Grobman, Filippo Innocenti, Zetta Kotsioni, Debora Laub, Sarah Manning, Maurizio Meossi, Robert Sedlak, Niki Neerpasch, Eric Tong, Tiago Correia,
Consultants: Partner Architect: IFB Dr. Braschel AG; [Stuttgart, Germany], WPW Ingenieure Gmbh
Landscape Architects: Gross. Max [Edinburgh, UK]
Structural Engineering: IFB Dr. Braschel AG [Stuttgart, Germany], Anthony Hunt Associates [London, UK]
Costing: IFB Dr. Braschel AG [Stuttgart, Germany]
Lighting Design: Equation Lighting [London, UK]
Size/Area: Building 25,000 m2
Date: 2001-2005
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more