// arthitectural / Architecture / Zaha Hadid Architects | BMW Showroom

Zaha Hadid Architects | BMW Showroom

Architecture Zaha Hadid Architects | BMW Showroom

Zaha Hadid Architects | BMW ShowroomProgram:  A new showroom for BMW to present and sell the newest car models of the brand as well as to hand over company cars to the staff of the BMW plant next by.  Connected to the display hall there is a car workshop and an after sales training unit.  All are located within the public car-park of the BMW Central building.

Zaha Hadid Architects | BMW Showroom

© Werner Huthmacher

Competition
With the commission for the Showroom – that also serves as delivery unit for company cars and includes also a car garage and a training academy – the last member in the chain of BMW buildings for the plant in Leipzig, which came out of a competition from the year 2001, is closed.

Zaha Hadid Architects | BMW Showroom

Zaha Hadid Architects | BMW Showroom

Zaha Hadid Architects | BMW ShowroomIntegration
The Showroom with its significant form located right at the main approach to the central building and at the beginning of the great public car-park gives the right tune and notion to what expects the visitor within the BMW central building.  The dynamic shaping of the Showroom gives a reference to the processes and flows of production that take place within the plant and that are inherent for the product itself – the BMW car.

Zaha Hadid Architects | BMW ShowroomForm and Function
Embedded in the movement motion and following the force field that generates from the trajectories of the central building the Showroom forms out of the surface of the car-park like a greener branch out of the bitumen and thus extends these surfaces with the omnipresent design principle into the third dimension. Essentially two building parts are formulated pointing in opposite directions and apparently rotating around each other.  Within that one building part, which constantly extends at height and width, the so-called „Showroom“ or exhibition hall is accommodated. The interface to the workshop and the academy unit forms the exposed concrete wall with its curved and rhombic passages.  As a main design feature the concrete wall starts very low at the entrance and gains continuously in height until it finds its conclusion in a swung end within the main area of the building – to the vehicle distribution.

Zaha Hadid Architects | BMW Showroom

© Werner Huthmacher

Material and construction
The choices of the facade material for the two building parts reflect the respective uses of the two building parts.  The façade of Showroom part presents itself light and openly.  Through the  transparent „ strip windows“ that are embedded within the translucent industrial glass façade, various sights in and out are possible.  The stonewalled and bitumen-grey cleaned front of the workshop part with elongated strip windows and gate entries shields more the place of the concentrated work against to much distraction from the outside.

 
Location: Leipzig, Germany
Architect: Zaha Hadid Architects
Design: Zaha Hadid and Patrik Schumacher
Time: 2003 – 2005
Client: BMW AG
Project name:  BMW Showroom
Project Architect:  Matthias Frei (LP 1-4), Cornelius Schlotthauer     (LP 5-8)
Design Team:  Manuela Gatto, Jan Hübener, Caroline Andersen, Markus Planteu, Jim Heverin, Lars Teichmann
Project Partner (LP4-5):  WPW Ingenieure
Landscape design:  Gross.Max / Edingburgh, UK
Building Services:  WPW Ingenieure GmbH / Saarbrücken
Size/Area:  ~4,000m² (BGF)
Estimated Costs:  ~6,9Mio€ (300-400er KG)
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more