// arthitectural / Architecture / Zaha Hadid Architects | Burnham Pavilion

Zaha Hadid Architects | Burnham Pavilion

Architecture Images courtesy of Zaha Hadid Architects © Michelle Litvin

Zaha Hadid Architects’ pavilion design for Chicago’s Burnham Plan Centennial celebrates the city’s ongoing tradition of bold plans and big dreams.

Images courtesy of Zaha Hadid Architects © Michelle Litvin

Images courtesy of Zaha Hadid Architects © Michelle Litvin

The project encourages reinvention and improvement on an urban scale and welcomes the future with innovative ideas and technologies whilst referencing the original organizational systems of Burnham’s plan. Our design continues Chicago’s renowned tradition of cutting edge architecture and engineering, at the scale of a temporary pavilion.

The design merges new formal concepts with the memory of bold historic urban planning. Superimpositions of spatial structures with hidden traces of Burnham’s organizational systems and architectural representations create unexpected results. By using methods of overlaying, complexity is build up and inscribed in the structure.

© Thomas Gray at The Gray Circle

Images courtesy of Zaha Hadid Architects © Michelle Litvin

The pavilion is composed of an intricate bent-aluminum structure, with each element shaped and welded in order to create its unique curvilinear form. Outer and inner fabric skins are wrapped tightly around the metal frame to create the fl uid shape. The skins also serve as the screen for video installations to take place within the pavilion.

© Thomas Gray at The Gray Circle

Images courtesy of Zaha Hadid Architects © Michelle Litvin

Zaha Hadid Architects’ pavilion also works within the larger framework of the Centennial celebrations’ commitment to deliberate the future of cities.

© Thomas Gray at The Gray Circle

© Thomas Gray at The Gray Circle

© Thomas Gray at The Gray Circle

The presence of the new structure triggers the visitor’s intellectual curiosity whilst an intensifi cation of public life around and within the pavilion supports the idea of public discourse.

The pavilion was designed and built to maximize the recycling and re-use of the materials after its role in Millennium Park. It can be re-installed for future use at another site.

Images courtesy of Zaha Hadid Architects © Michelle Litvin

Images courtesy of Zaha Hadid Architects © Michelle Litvin

Location: Chicago, USA
Architect:Zaha Hadid Architects
Design: Zaha Hadid and Patrik Schumacher
Project Architect: Jens Borstelmann, Thomas Vietzke
Project Team: Teoman Ayas, Evan Erlebacher
Client: Burnham Plan Centennial
Local architect: Thomas Roszak
Structural engineers: Rockey Structures
Fabricator: Fabric Images
Lighting & electrical: Tracey Dear
Multimedia content: The Gray Circle
Photographers: Michelle Litvin, Thomas Gray at The Gray Circle
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more