// arthitectural / Urban Design / Zaha Hadid Architects | Terminus Hoenheim-Nord Strasbourg

Zaha Hadid Architects | Terminus Hoenheim-Nord Strasbourg

Urban Design Zaha Hadid Architects | Terminus Hoenheim-Nord Strasbourg

Zaha Hadid Architects | Terminus Hoenheim-Nord StrasbourgBackground. The city of Strasbourg has been developing a new tram-line service to combat increasing congestion and pollution in the city centre. It encourages people to leave their cars outside the city in specially designed car parks, and then take a tram to the more inner parts of the city. The first part of this initiative was the development of Line ‘A’ that ran east to west across Strasbourg. A parallel initiative to the design of the transport system was the inclusion of a number of artists, such as Barbara Kruger and Mario Mertz, to make specific installations at key points of the line. Currently, Strasbourg is planning the second line, ‘B’, that will run north to south. Zaha Hadid has been invited, as part of the new artist’s interventions, to design the tram-station and a car park for 700 cars at the northern apex of the line.

Zaha Hadid Architects | Terminus Hoenheim-Nord Strasbourg

© Helene Binet

Zaha Hadid Architects | Terminus Hoenheim-Nord Strasbourg

© Helene Binet

Concept. The overall concept towards the planning of the car park and the station is one of overlapping fields and lines that knit together to form a constantly shifting whole. Those ‘fields’ are the patterns of movement engendered by cars, trams, bicycles and pedestrians. Each has a trajectory and a trace, as well as a static fixture. It is as though the transition between transport types (car to tram, train to tram) is rendered as the material and spatial transitions of the station, the landscaping and the context.

Zaha Hadid Architects | Terminus Hoenheim-Nord Strasbourg

© Helene Binet

Zaha Hadid Architects | Terminus Hoenheim-Nord Strasbourg

© Helene Binet

Materialised Vectors. The Station contains a basic program of waiting space, bicycle storage, toilets and shop. This sense of three dimensional vectors is enhanced in the treatment of space: the play of lines continues as light lines in the floor, or furniture pieces or strip-lights in the ceiling. Viewed in plan, all the ‘lines’ coalesce to create a synchronous whole. The idea is to create an energetic and attractive space that is clearly defined in terms of function and circulation, which is made possible through three-dimensional graphics of light and openings.

Zaha Hadid Architects | Terminus Hoenheim-Nord Strasbourg

© Roland Halbe

Zaha Hadid Architects | Terminus Hoenheim-Nord Strasbourg

© Roland Halbe

Magnetic Fields. The car park is divided into two parts to cater for 700 cars.  The notion of the cars as being ephemeral and constantly changing elements on site is manifest as a ‘magnetic field’ of white lines on the black tarmac. These delineate each parking space and start off aligned north/south at the lowest part of the site, then gently rotate according to the curvature of the site boundaries. Each space has a vertical light post. In contrast with the lines on the ground, an area of darker concrete, almost an imaginary ‘shadow’, cuts gently through the car park, linking the field of the station to the one of the car park. Overall, the ‘field’ of the light posts maintains a constant datum height that combines with the gradient of the floor slope. Again, the intention is to reciprocate between static and dynamic elements at all scales.

Zaha Hadid Architects | Terminus Hoenheim-Nord Strasbourg

© Roger Rothan

As an ensemble, the Tram station and the car park create a synthesis between floor, light and space. By articulating the moments of transition between open landscape space and public interior space, it is hoped that a new notion of an ‘artificial nature’ is offered, one that blurs the boundaries between natural and the artificial environments towards the improving of civic life for Strasbourg.

Location: Strasbourg, France
ArchitectZaha Hadid Architects
Client: C.T.S.[Compagnie des Transports Strasbourgeois]
Project architect:  Stéphane Hof
Date:  1999/2001 [under construction]
Sketch design team:  Stéphane Hof, Sara Klomps, Woody k.t. Yao, Sonia Villaseca
Project team:  Silvia Forlati, Patrik Schumacher, Markus Dochantschi, David Salazar, Caroline Voet, Eddie Can, Stanley Lau, David Gerber, Chris Dopheide
Project consultants: Mayer Bährle, Roland Mayer
Structural engineer: Dr. Ing. Luigi Martino
Contact architect:  Albert Grandadam
Specification 
Surface: 25.000 m²
Bus and tram station: 3.000 m²
Parking: 700 places
Programme station:  Driver space, bicycle space, shop, public facilities
Photos: Helene Binet, Roger Rothan, Roland Halbe
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more