// arthitectural / Architecture / Zaha Hadid Architects | Vitra Fire Station

Zaha Hadid Architects | Vitra Fire Station

Architecture © Helene Binet

© Helene BinetWe initiated our design with a study of the overall factory site. Our intention was to place the elements of our commission in such a way that they would not be lost between the enormous factory sheds. We also used these elements to structure the whole site, giving identity and rhythm to the main street running through the complex. This street – which stretches from the chair museum to the other end of the factory site, where the fire station is now located, was envisaged as a linear landscaped zone, almost as if it were the artificial extension of the linear patterns of the adjacent agricultural fields and vineyards.

ZHA_Vitra Fire Station_DatasheetThus, rather than designing the building as an isolated object, it was developed as the outer edge of the landscaped zone: defining space rather than occupying space. This was achieved by stretching the program into a long, narrow building alongside the street which marks the edge of the factory site, and which also functions as a screening device against the bordering buildings.

© Helene Binet

© Helene Binet

The space-defining and screening functions of the building were the point of departure for the development of the architectural concept: a linear, layered series of walls. The program of the fire-station inhabits the spaces between these walls, which puncture, tilt and break according to functional requirements. The building is hermetic from a frontal reading, revealing the interiors only from a perpendicular viewpoint.

© Helene Binet

© Helene Binet

As one passes across the spaces of the fire station, one catches glimpses of the large red fire engines. Their lines of movement are inscribed into the asphalt. Similarly, the ritualized exercises of the firemen will be inscribed into the ground; a series of choreographic notations. The whole building is movement, frozen. It expresses the tension of being on the alert; and the potential to explode into action at any moment. The walls appear to slide past each other, while the large sliding doors literally form a moving wall.

© Christian Richter

© Christian Richter

The whole building is constructed of exposed, reinforced in-situ concrete. Special attention was given to the sharpness of all edges; any attachments like roof edgings or claddings were avoided as they distract from the simplicity of the prismatic form and the abstract quality of the architectural concept. This same absence of detail informed the frameless glazing, the large sliding planes enclosing the garage, and the treatment of the interior spaces including the lighting scheme. The lines of light direct the necessarily precise and fast movement through the building.

 
Location: Weil am Rhein, Germany
Architect: Zaha Hadid Architects
Program: Fire Station
Date: 1991-1993
Client: Rolf Fehlbaum, Vitra International AG, Klunefeldstrasse 22, CH-4127 Biersfelden, Suisse
Size/Area: 852 m2
Design: Zaha Hadid and Patrik Schumacher
Project Architect: Patrik Schumacher
Design Team: Simon Koumjian, Edgar Gonzalez, Kar Wha Ho, Voon Yee-Wong, Craig Kiner, Cristina Verissimo, Maria Rossi, Daniel R. Oakley, Nicola Cousins, David Gomersall, Olaf Weishaupt
Local Architect: Roland Mayer [Lorrach, Germany]
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

  • Ghost

    Hello.I’m a Chinese student.Our teacher have sent me a homework of building a model of Vitra Fire Station recently.We need a detailed plan of it.So,if you can,I hope you can send me it.Thank you very much.

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more