// arthitectural / Lighting / Zaha Hadid Architects | Zaha Hadid Chandelier for Swarovski

Zaha Hadid Architects | Zaha Hadid Chandelier for Swarovski

Lighting SWA AD-071.3

Zaha Hadid and Swarovski Crystal Palace are collaborating on a design that pushes the boundaries and preconceived notions of what a chandelier is; one drawing inspiration from self-organizing systems and nanotechnology, redefining the chandelier as an object that is not merely hung from the ceiling to one engaging the space forcefully. 86 cables stretching from floor to ceiling at a 45deg. angle with over 8 tons of tensile force create a fluted cone that carries 2,700 internally lit crystals. Wrapping in a fluid vortex about the cone, the lit Swarovski crystals inscribe an ethereality in a light blue hue. More than 15m long and intended for a grand interior, the chandelier non-the-less maintains a high level of refinement. The Zaha Hadid chandelier will be produced as a limited edition sold through Swarovski Crystal Palace.

Architect: Zaha Hadid Architects with Patrik Schumacher
Project Designers: Saffet Kaya Bekiroglu, Kevin McClellan
Project Team: Jaime Bartolome, Simon Koumijan III, Amit Gupta
Program: Chandelier
Client: Swarovski Crystal Palace
Materials: Swarovski Crystal, Aluminium, SS Cabling, Copper wire, Microprinted LEDs
Engineering: ARUP AGU, Tristan Simmonds
Fabrication: LDDE Vertriebs GmbH, Stainless Steel Solutions Inc, Sheetfabs
Dimensions: Height: 6.00m, Width: 2.25m, Length: 10.50m
Date: 2008

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more