// arthitectural / Interiors / Zecc Architecten | Chapel Utrecht

Zecc Architecten | Chapel Utrecht

Interiors ©Cornbread Works

The balcony at the organ is maintained and extended in the shape of a organizing element, free in the space. This element defines the different living spaces, like living, cooking and studying, in the chapel.

A new spatial hierarchy is created by the asymmetric placing of the organizing element. The object is kept very minimalistic and is given abstract shapes, by which it creates an contrast with the original, soft shapes of the chapel.

©Cornbread Works

Despite of their contribution to the dark character of the church, the leaded glass is maintained. For this reason roof light are attached to the space, through which diffused day light enters the chapel. In combination with a completely white surface finishes, the leaded glass comes to life.

Specific, characterizing elements, like relics, are maintained and used, by which a nice field of tension comes into existence between the old and new function of the chapel.

©Cornbread Works

©Cornbread Works

Because of the lack of windows on eye level in the chapel, the church made a closed impression. There had to be made contact with the city. By introducing an new, somewhat bold, abstract modern version of a leaded glass front framing, this contact is created.

The glass front is almost Mondriaan-like, and contains references to the original leaded glass, that tells a religious story in a more aesthetic way.

Location: Nieuwegracht / Herenstraat 4k Utrecht, The Netherlands
Program: Living, kitchen, eating, sleeping, studying
Client: Private client
Date sketch design:
March 2006
Start building:
September 2006
Completion:
April 2007
Surface:
250 m²
Volume:
1600 m³

Architect: Zecc Architecten BNA
Project architects:
Rolf Bruggink, Marnix van der Meer
Project contributors:
René de Korte, Marc Brummelhuis, Thijs Toxopeus
Contact person:
Marnix van der Meer

Installation Energy: Comfort & Installatie te Opheusden
Installation comfort advise:
MoBius consult B.V. te Delft
Floor advise:
Orka Bouwchemie B.V. te Vaassen
Light advise:
Springers Utrecht

Kitchen: Bulthaup
Church bench/tables:
The church benches are reused. The table is compound from old original church benches.
Spots:
DeltaLight
Wandarmaturen:
Artimide Mesmeri
Candlier:
Type PORRO from VISTOSI. The “GIOGALI” glass elements are designed in 1967 by Angelo Mangiarotti

Photographer: Cornbread Works

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr



Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more