// arthitectural / Interiors / Zecc Architecten | Studio Heldergroen Haarlem

Zecc Architecten | Studio Heldergroen Haarlem

Interiors © Cornbread Works
© Cornbread Works

© Cornbread Works

Rising workstations: On a weekday morning, the ground floor of the Droste silo is empty… At nine o’ clock the big tables with computers slowly descend.  A fresh new day begins!

© Cornbread Works

© Cornbread Works

© Cornbread Works

© Cornbread Works

© Cornbread Works

© Cornbread Works

© Cornbread Works

© Cornbread Works

© Cornbread Works

© Cornbread Works

© Cornbread Works

© Cornbread Works

At the end of the day the workstations disappear back into the ceiling. The space is ready for another purpose: a lecture, a dinner, a party, a promotion of a new product, an exhibition or an evening Yoga class … Studio Heldergroen is in our view the example to think about the possibilities for other buildings of dual use of (mostly empty) office space…

© Cornbread Works

© Cornbread Works

© Cornbread Works

© Cornbread Works

© Cornbread Works

© Cornbread Works

Design team: the added value of three disciplines
The design is achieved by a multidisciplinary design team (Zecc Architecten – Heldergroen communication / designing office – Vrolijk  furniture designer & construction). The team has started in a design process where there was room for the different disciplines for innovation, discussion and change. Because of this collaboration a strong identity has been realised on the largest scale and a high level of quality in detail.

© Cornbread Works

© Cornbread Works

© Cornbread Works

© Cornbread Works

© Cornbread Works

© Cornbread Works

© Cornbread Works

© Cornbread Works

Dynamics & Interaction: As a result of the dynamic space on the ground floor there a physical interaction with the organization of Heldergroen and has an attraction to its surrounding area. The space is a pleasant and creative atmosphere to work. It breathes the story that Heldergroen wants to tell its clients: “sustainability and innovation can and may lead up to attractive and profitable projects. And communication starts with showing who you really are.”

Durability: double-use office space

Three tables can be hoisted individually, which makes sure the space can be used flexible in daytimes and anticipates on several occupancies. The most offices are used only 40 hours a week, but in the interior of studio Heldergroen the possibilities for evening and weekend activities are considerably increased: Tables being pulled up in the evening creates the possibility to let out the space for all kinds of different inspiring initiatives: from trading lady clothing to biological wine tasting. Besides the new possible activities, the hoisted tables also provides the ideal burgling prevention.

Installations: theater techniques at the office

In Studio Heldergroen installations are integrated in an industrial way. Most striking is of course the hoist which is delivered by professionals from the theater industry. They are used to work with large set pieces that have to be placed quietly and safely on the stage. The tables disappears in large boxes in the ceiling, where LED lights and acoustic facilities are integrated. The wiring of computers runs through ‘flexible white cable caterpillars’, derived from the medical industry. The temperature regulation of the space is housed in the polished concrete floor. During winter there is hot water running through it, and in summer cold water for cooling. The natural ventilation passes through spiral radiators that either heat or cool the air.

Material Use: Rolled car doors and telephone poles

For the design of Studio Heldergroen, the central question is what to do with waste. Is it possible to re-use, nearby existing, materials in another way? Is it possible to add another (fresh) perspective on the concept of recycling? And can we strengthen the industrial character of the building? Sometimes materials are literally taken from the streets to ensure the interaction. The electric winches of the tables refer to the original use of the Droste silo. The choice for concrete, wood and steel came directly from the history of this place. Cupboard doors are made of rolled car doors and robust tables made of old telephone poles. The communicative power of the re-use of materials fits in perfectly with the message of the design team: Sustainability can be very sexy!

© Cornbread Works

© Cornbread Works

© Cornbread Works

© Cornbread Works

Facility wall: Studio Heldergroen has on three sides an all-glass facade. This shows the space transparency and provides a fantastic view at the water and the center of the city of Haarlem from the inside. The studio has one complete closed side, where all supporting services are included that are necessary for the office such as a toilet, cloakroom, kitchen, closets and server room. The wall has a functional classification, but looks sculptural because of the integrated benches, cabinets and ceiling recesses for the hoisted tables.

© Cornbread Works

© Cornbread Works

Location: Fanny Blankers Koenplein 1, 2031 VW, Haarlem, The Netherlands
Program: Office space communication agency, Multifunctional studio in Droste silo Haarlem
Client: Heldergroen Inspiratie Creatie
Date preliminary design: 1 february 2009
Start construction activity: 1 june 2009
Acceptance: 1 september 2009
Floor area: 150 m2
Building sum: 315.000 ex. btw
Architect: Zecc Architecten BV
Project team: Bart Kellerhuis, Marnix van der Meer, Steven Nobel, Ron Valkenet, Sander Veenendaal, Jeroen van Zwetselaar & Teun Vrolijk
Contractor: No main contractor!
Coordination: Zecc Architects in collaboration with Heldergroen & Teun Vrolijk
Adviser installations: WHR Installatie-adviseurs Utrecht B.V.
Constructor: Buizer BV Adviesburo, Wijk bij Duurstede
Interior constructor: Vrolijk meubel & interieurbouw,
Furniture design: Zecc Architecten i.s.m. Heldergroen & Teun Vrolijk
Glass walls: Saint-Gobain Glass – Interior Glass Solutions
Walls: Vrolijk meubel & interieurbouw
Lifting system: Silicon Theater Scenery
Floors: Tonco Vloeren, Utrecht
Furniture: Arper stoelen
Lighting: Zestiq, Amsterdam
Photographer: Cornbread Works
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr


Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more