// arthitectural / Architecture / Zecc Architecten | Villa Vriezenveen

Zecc Architecten | Villa Vriezenveen

Architecture 035_005

035_010

In Holland stands a house: Black sculpture in the flat Dutch landscape. This remarkable residential property is a prime example of how the Dutch landscape is being transformed. Historic farmhouses are making way for new, artificial ones or abstract dwellings. The land itself is increasingly being used for recreational purposes rather than for agriculture. Where, in the past, houses were screened from their surroundings, a good view is now regarded as an attractive feature of any house.

035_005

The dark silhouettes of the historic farmhouses provided the most important source of inspiration for the statuesque house in Vriezenveen. The linear layout of the plots also influenced the design of the house. As in the big farmhouses of old, family life centres on the dining table in the large living room/kitchen.

035_009

The open landscape either side of an ancient country lane between Vriezenveen and Almelo forms the backdrop to this house. Like the historic farmhouses along Weitemansweg, the house has a linear layout. The contours of the sections, which are linked one behind the other, come together to form a unified, statuesque whole. The house is lengthened by the formation of the upper floor in two separate elements that are offset towards the front and rear ends. This produces a silhouette of apparently separate sections that stands out in the surrounding area. In addition, this formation leads to the creation of the requested covered terrace at the rear and a carport at the front.

035_012

This house follows the linear structure of the landscape. The black zinc of the outer walls is applied in long, horizontal strips with folded seams. Due to the sheen and somewhat uneven finish of the material, the house reacts in a subtle way to the colours of the Dutch sky. Thanks to the dark, subdued colour, the house blends in with the landscape more than the big farmhouses with their orange roofs.

The rooms of the house, with their large windows, are oriented towards the surrounding area. Each room has a strong focus on one of the points of the compass. Only the kitchen has a multiple orientation and functions as the central hub of the house. All the rooms are accessible from this central space, some of them via open staircases. The main load bearing structure consists of three steel portals supporting two laminated beams, each 1 metre high and 27 metres long! In combination with walls of a wooden skeleton structure, this allowed overhangs in multiple directions to be created.

Location: Weitemansweg 7, Vriezenveen, The Netherlands
Client:
private
Architects:
Zecc Architecten
Project Architects:
Marnix van der Meer & Rolf Bruggink
Contributors:
Edwin Deen, Stijn de Weerd, René de Korte, Steven Nobel
Surface villa:
250 sqm
Surface extension:
100 sqm
Contractor:
Bouwbedrijf Westerhof
Photographer:
Cornbread Works

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

  • Topokon Guy

    Magnificent.

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more