// arthitectural / Architecture / Zouk Architects | Little Bay House

Zouk Architects | Little Bay House

Architecture Zouk Architects | Little Bay House

Located in the coastal suburb of Little Bay NSW, the exposed sloping site presented a challenging context to work with and required a series of responsive architectural solutions to address the rather considerable harsh environment. To counter the prevailing wind from the coast, the external walls of the residence are designed to form protective barriers against the elements.

Zouk Architects | Little Bay House

Zouk Architects | Little Bay House

Zouk Architects | Little Bay HouseThis is achieved by making sure most of the openings reduced to minimal and punctuated with a series of clerestory windows. A number of recessed spaces in the form of elevated terrace, internal courtyard and under croft area are designed to provide secluded and protected outdoor living spaces.

Zouk Architects | Little Bay House

Zouk Architects | Little Bay HouseThe multi level planning is pre-requisite for such sloping site and therefore the overall scheme responded well in terms of minimizing earthwork and disturbance to the natural land form. To create a sense of warmth and natural, American White Oak, stained timber and stones are vastly used throughout the design.

Location: Little Bay, Sydney, Australia
Architects: Zouk Architects
Project name: Little Bay House
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more