// arthitectural / Architecture / A229 | ITP school

A229 | ITP school

Architecture A229 | ITP school

A229 | ITP schoolThe aim of the project is to complement the existing school with a sports hall and workshops-classrooms as well as reorganising the kitchen. grafted onto the existing canteen, the first one-storey volume accommodates the new kitchen, storage spaces, a service lift and an unloading bay. the main volume of the extension is a continuation of the existing structure, and, like it, is two storeys high. It accommodates the practical workshops and the sports hall, which is situated at the front part of the building to benefit from the natural light on three sides.

A229 | ITP school

© Serge Brison

A229 | ITP school

© Serge Brison

The various spaces are accessible without having to go through the existing building, which ensures the new functions operate independently. there is also a second workshop on the second floor. This looks out onto a flat roof, which can be used for practical roofing workshops. This exterior space overhangs the playground and its specific function creates a playful break in the interpretation of the volumes. responding to a specific programme demand, this suspended patio creates a tension between the extension and the existing uniform structure. The first floor is accessed by external stairs, which go all the way up to the roof.

A229 | ITP school

© Serge Brison

A229 | ITP school

© Serge Brison

A229 | ITP school

© Serge Brison

The design of the façades and the materials of the new construction help subdue the stylistic differences of the adjacent buildings. Like lego, imposing rectangular surfaces in wood and translucent polycarbonate make the building appear like a juxtaposition of distinct boxes, their chromatic pallet harmonising with the original construction. Mysterious, the only signs of the structure’s function are the openwork stairs that give onto the playground at the front and the glazed cut outs in the translucent partitions. the same level of abstraction is achieved inside. The solid surfaces and the diffuse light together with floorcoverings in concrete guardrail provide the spaces with a great purity.

Location: Walloon Brabant, Belgium
Architect: A229
Collaborators: Camille Carpentier – Maud Badonnel – Arnaud Raison – Gregoire Houyet – Renaud Van Espen
Major current projects:
Belgian Embassy Pakistan 4000m2 – CPMS/CFA Tubize 2500m2 – Lofts Bruxelles 1000m2 – School St Etienne Court-St-Etienne 2500m2 – School Regenboog Molenbeek 500m2 – Nursery lily Saint-Gilles 250m2 – Velux Headquarters LLN 6000m2 – CPAS Housing Ixelles 500m2 – Private houses
Major build projects:
School ITP Court-St-Etienne 2000m2 – School Divin Sauveur Schaerbeek 1500m2 – Accountancy Firm SV Jette 500m2 – Notary’s Office Dubaere & Associés Jette 1000m2 – Nursery MJ & Housing Saint-Gilles 500m2 – Office Contigo Zaventem 500m2 – Offices Schuman6 (Refurbishment) Bruxelles 3000m2 – Private houses
Office foundation date:  2005
Program:
Technical school extension including: Sport hall, industrial kitchen, studio and classroom
Area: new built : 2000 sq m / outside: 5000 sq m
Budget: 4.000.000,00 € incl. VAT
Construction: from 01/12/ 09 to 01/09/11
Photographs: Serge Brison

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

Fundació Sorigué will explain to the architectural public its soon to be realized project, PLANTA. The building PLANTA will be constructed in a working quarry located in North East Spain, near Barcelona. The materials for the building will literally be harvested from the very ground it will soon occupy, and transformed on site to become […]


more