// arthitectural / Concept & Competition / A2OFFICE | Casa Alpendre

A2OFFICE | Casa Alpendre

Concept & Competition A2OFFICE | Casa Alpendre

A2OFFICE | Casa AlpendreThe project was initially developed to a national competition in 2006. It captured the attention of a private client in 2011 while visiting A2OFFICE’s studio. The idea that dominated the development of the project was taking to the limit the introduction of a porch in the house: the house would be dominated by the porch, it would be a “porch house (casa alpendre)”.

A2OFFICE | Casa AlpendreUnlike Le Corbusier´s machine for living in, this house is not “moving” on pilotis. It relies instead on a ground base that defines exactly where the roof structure is implanted. Roof structure and ground base form a united piece. As a greek stoa it has an open colonnade, but here the meeting is familiar.

A2OFFICE | Casa Alpendre

A2OFFICE | Casa AlpendreCasa Alpendre was conceptually developed in 3 stages: the Stage A corresponds to the humanization of a piece of land, creating the ground base, and consequently a stopover. The Stage b) aimed to create a cover protecting the ground base from the sun and rain, leading to a meeting point. The Stage c) attempted to create a protection from the wind, cold and heat, transforming the meeting point in a place to stay, a shelter…a house.

A2OFFICE | Casa Alpendre

A2OFFICE | Casa AlpendreThe four glass plans were implanted behind the exterior concrete colonnade that forms a peripheral porch that creates shading on the glass surfaces in summer and allows the sun light to enter in winter.

Location: Peniche, Portugal
Architect: A2OFFICE
Project name: Casa Alpendre
Project Manager Architect: Alberto Dias Ribeiro
Collaborator in 3D images: Jorge Brandão
Image editor: Alexandra Marques
Client: Private
Project area: 270 m2

Digg This

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

TheeAe LTD was commissioned to design + build the Coffee Bean & Tea Leaf in Grand Plaza, Mong Kok, Hong Kong as the second project. We were required to follow one of styles called ‘Lounge’ that CBTL has in their design standard types.       The mall of the shop has extremely low ceiling […]


more