// arthitectural / Architecture / Agraz Arquitectos | T House

Agraz Arquitectos | T House

Architecture Agraz Arquitectos | T House

Over a triad of walls which conform it’s architectural plan, and achieving a graceful geometry of three elements, the [ T ] House works and operates efficiently with aesthetic concepts as its spatial authority. With a simple package program in each one of it’s floors, the [ T ] House raises from a rectangular scheme. Whereas packages on the first floor contain the services (kitchen, laundry, patio and service) and social activities (entrance hall, living room, dining room and bathroom), the double section on the second floor, encloses mostly private areas (bedrooms, TV room and bathrooms).

Agraz Arquitectos | T House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | T House

© Mito Covarrubias

Based on the three walls that hold within the described packages, the [ T ] House responds to an architecture that reflects the back to basics. Subdivisions are much more than subtle, if not inexistent. The main goal of [ T ] House is to satisfy the contemporary way of life scenario requested by a dedicated follower of design client. This is the reason why the site plan is developed from this central idea. Spaces, material, and even details, were carefully planned around this global concept, exposing it easily as it can be. For instance, the marble had to be opaque for this house, and the shower accessories had to be selected from top designers.

Agraz Arquitectos | T House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | T House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | T House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | T House

© Mito Covarrubias

Due to the symbiosis between architecture and thought, every single detail passed through a meticulous selection process of its material and finishing, and the result ended up more than genuine: three parallel walls facing a background where borders dismantle themselves, becoming light filters from the gardens to the interiors. The [ T ] House is, itself, a set of see through skins that shift life images and carry the opaque conditions of any material to transparency in a continuous movement.

Text by Ana Guerrero Santos

Location:  Zapopan, Jalisco, Mexico
Architect: Agraz Arquitectos | Ricardo Agraz
Assignment: 2000
Construction:  2003
General contractor: Salvador Aguirre Cordero
Collaborators: Oscar Canovas Roman, Hada Covarrubias Mejia, Giovanna Gaggero Curiel
Woodwork: Esteban Gutierrez Velazco
Aluminum: Ventalum
Lighting: Sergio Talancon Crail
Bathrooms: Ramses Galindo
Floors: Luigi Sasso
Marble: Rafael Ceja
Paint: Alejandro Perez
Structural engineer: Alvaro Vallejo
Photography: Mito Covarrubias
Art: Hector Navarro
Land area: 468m2
Builded area: 288m2

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

“Nature is there to capture it. And as Architects it’s a challenge that needs to be assumed when the opportunity arise.” That was the motto for this addition. The back of the house face a wooded area with a creek and wild animals. In this design, the house became the seat where you can relax and […]


more