// arthitectural / Architecture / Altius Architecture Inc. | Clearview Residence

Altius Architecture Inc. | Clearview Residence

Architecture Altius Architecture Inc. | Clearview Residence

Altius Architecture Inc. | Clearview ResidenceDesigned for a local artist to enjoy, this residence is located just south of Collingwood, in the heart of the Clearview area. A broad selection of sustainable technologies, including a geothermal lake loop and green house set this project apart from others in the area. The building itself draws inspiration from a number of intimate relationships and views, both through the adjacent woodland, as well as across the nearby pond.

Altius Architecture Inc. | Clearview Residence

© Jonathan Savoie

Altius Architecture Inc. | Clearview Residence

© Jonathan Savoie

Altius Architecture Inc. | Clearview Residence

© Jonathan Savoie

The buildings programme is pretty extensive and with the clients desire to maintain the majority of this over one level the design team were particularly aware of the need to integrate the building into its surroundings in a subtle manor. Consequently this quickly became one of our main focuses and thus gave the scheme real direction, as we sought to arrange each space appropriately within the overall layout so to take advantage of the site and its beauty as well as to make sure that the building was as user friendly and functional as possible.

Altius Architecture Inc. | Clearview Residence

© Jonathan Savoie

Altius Architecture Inc. | Clearview Residence

© Jonathan Savoie

Altius Architecture Inc. | Clearview Residence

© Jonathan Savoie

Materials
The material palette was of particular importance as it was paramount that the building became steeped within its surroundings, and so we chose to pursue a selection of materials that would reflect the nature of adjacent landscape and in particular its seasonally changing colours and textures. True to this we incorporated the ever evolving characteristics of corten steel, the earthy tones of a deep grey/blue ‘Cape Cod’ pre-finished wood siding, as well as other products like slate and ipe wood decking.

Altius Architecture Inc. | Clearview Residence

© Jonathan Savoie

Altius Architecture Inc. | Clearview Residence

© Jonathan Savoie

Altius Architecture Inc. | Clearview Residence

© Jonathan Savoie

Sustainability Featured

• Program and Spatial Optimization
• Integration with the ‘Natural Assets’ of your Site and Terrain
• Site Specific View and Vista Optimization
• Passive Solar Heating
• Natural Ventilation and Passive Cooling
• Natural Daylighting
• High Performance Envelope Design
• Material Optimization and Modular Design
• Renewable Materials and Finishes
• Indoor Air Quality (IAQ) and Non-toxic Materials and Finishes
• Advanced Geothermal Systems
• Radiant Heating
• Heat Recovery Ventilation
• Low Energy Lighting & Appliances
• Water Conserving Appliances & Fixtures
A whole host of other green strategies have been incorporated, including a low-impact horizontal lake loop geothermal heating system, a green house with a grey water recycling system, deliberate solar orientation, low-flow plumbing fixtures, and local materials.

 

 

Location: Collingwood, Canada
Architect: Altius Architecture Inc.  | Graham Smith, Joe Knight
Construction: Valley View Construction
Engineering: Cucco Engineering
Interior Design: Sarah Richardson Design Inc
Landscape Design: John Lloyd & Associates
Photography: Jonathan Savoie

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

Paco Roncero, renowned chef from Madrid with two Michelin stars and three suns in the Repsol Guide, has opened ESTADO PURO and SUBLIMOTION in Ibiza, one of the culinary offerings of the new Hard Rock Hotel Ibiza. It is the first Hard Rock Hotel in Europe of 5 stars with the highest occupancy of the […]


more