// arthitectural / Architecture / Balance Associates Architects | Pine Forest Cabin

Balance Associates Architects | Pine Forest Cabin

Architecture Balance Associates Architects | Pine Forest Cabin

Balance Associates Architects | Pine Forest CabinIn order to meet the client’s budget goals, an efficient plan and cost effective selection of building materials reduced construction costs and led to the simple box design. The use of sheet materials both inside and out maximized material efficiency while emphasizing the simplicity of the cabin’s form. Two concrete walls cradle the box and allow it to cantilever over the hillside, reducing effective site disturbance.

Balance Associates Architects | Pine Forest Cabin

© Steve Keating Photography

Balance Associates Architects | Pine Forest Cabin

© Steve Keating Photography

Balance Associates Architects | Pine Forest Cabin

© Steve Keating Photography

Elevating the cabin allowed for unobstructed views down slope and to the mountains beyond, transforming a modest living space from ordinary room to a viewing platform that extends from inside to out.

Balance Associates Architects | Pine Forest Cabin

© Steve Keating Photography

Balance Associates Architects | Pine Forest Cabin

© Steve Keating Photography

This project demonstrates our belief that architecturally interesting solutions can be achieved for budgets of all sizes without sacrificing quality or aesthetics.

Location: Winthrop, Washington, USA
Architects: Balance Associates Architects
Tom Lencheck AIA, Principal
Lauren Tindall Crocco AIA, Project Architect
Structural Engineers: Harriott Smith Valentine Engineers
Project name: Pine Forest Cabin
General contractor: The Patterson Company
Project year: 2007
Site area: 2.5 +/- Acres
House area: 850 square feet
Budget: Withheld at request of home owners
Photos: Steve Keating Photography
Materials/products used in this project (type/brand):
Windows/doors- Eagle Windows & Doors
Sikkens wood stain
Plumbing fittings- kohler
Plumbing fixtures- Chicago Faucets
Cabinets- Canyon Creek
Countertops- plastic laminate over apple ply, steel backsplash
Lighing- stonco, juno, LBL lighting
Heating- in slab hydronic radiant

 

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The „T-Guardian“ is a sculpture which is travelling the worlds’ museums and exhibitions. Exclusively for the La Biennale Venezia the sculptors made their journey to Italy. Each day and night they show up on a different spot in Venice. This unique light project is created by Christoph Luckeneder and Manfred Kielnhofer. Location: Venice, Italy Designers: Christoph […]


more