// arthitectural / Concept & Competition / Dinkoff Architects | “ROCK-SETTE” – Disaster prevention and education center

Dinkoff Architects | “ROCK-SETTE” – Disaster prevention and education center

Concept & Competition Dinkoff Architects | "ROCK-SETTE" Disaster prevention and education center

Dinkoff Architects | "ROCK-SETTE" - Disaster prevention and education centerThe rich culture of Turkey includes a monument to human achievement, invention, and practicality – a site called Cappadocia. More than two thousand years ago, the people of the region sought a strong, permanent and imposing shelter. Inspired by the natural geological formations in the region which withstood all natural onslaughts, the people carved and “engineered” homes and public spaces within those natural rock formations. They did this with such skill and esthetics that it still echoes today with vibrancy and life.

Dinkoff Architects | "ROCK-SETTE" - Disaster prevention and education center

Dinkoff Architects | "ROCK-SETTE" - Disaster prevention and education centerThis is the inspiration for our “ROCK-SETTE” as fulfillment of its functional requirements. There are also two significant additions to the site which reflect in its architectural vocabulary – the tracks of the nearby metro station to the east and the creek to the south. The reflection of their smooth curvilinear lines expresses by their intersection and interaction a direction and accelerated form change. The north-south orientation of the extended site has a drop off of about two meters which allows the building to naturally blend with its environment in a sustainable way. The edifice is also oriented and composed to get the best of the natural resources that the site offers. The shape grammar is carefully and surgically implemented, revealed as Modern Abstract Expressionism where sculptural expression takes charge.

Dinkoff Architects | "ROCK-SETTE" - Disaster prevention and education centerThe recreational area with the entire vertical connection is borrowed from ancient times when people traveled by donkey. The ramps in the building, which are the major connections between levels, echo this. When people move between levels and explore the interior sculptural space, they become unintentional visual “exponents” for people entering the building. The space by itself creates a narrative that one can only understand by passing through it. Each view has its own “story” with a unique identity, but taken together they form an orchestration of timelessness, exuberance, and excitement. The methodology is similar to that of a sculptor who smudges, curves, adds, and subtracts from a ball of clay the necessary substance to form a work of art. This “work of art” is also carefully engineered to make it sustainably efficient and entirely energy self-sufficient.

Dinkoff Architects | "ROCK-SETTE" - Disaster prevention and education center

Dinkoff Architects | "ROCK-SETTE" - Disaster prevention and education centerThe building is intersected by a passageway, running north-south, which connects the back parking lot on the north with the main entrance on the south. The two volumes, one on the west and the other on the east, are connected at the second floor by a dramatic atrium with a glass elevator running through it from the parking level in the basement to the roof structure. At the back parking lot an outside exterior ramp climbs to the second level, giving an opportunity to view the rock-like formations of the building. The ramp enters the building next to the two-level café/bar, which introduces the food court where conference participants may enjoy whole meals, snacks, or just coffee. Next to the food court is a fully equipped kitchen on the first floor and a preheat kitchen on the second floor.

Dinkoff Architects | "ROCK-SETTE" - Disaster prevention and education center

Dinkoff Architects | "ROCK-SETTE" - Disaster prevention and education centerA freight elevator connects these two kitchens with the back parking lot for supplies. This elevator is also used to bring food cooked on the second level to the preheat kitchen. Two areas of congregation, the Conference Hall and the Planetarium, are each situated in one of the two main volumes of the facility. Gathered around them are areas for similar activities, defined at the convenience of lecturers.The Conference Hall is flanked by the Exhibition Hall, the Orientation stage, and the Children’s Section. And the Planetarium is flanked by the 4D-Video Display Room, the Fire Fighting Training Room, and the Rainstorm Simulation Section. At the far northeast corner is a third section positioned as two separate volumes. In the northwest volume at the first level is the Library.

Dinkoff Architects | "ROCK-SETTE" - Disaster prevention and education centerTwo levels above, and supported by hydraulic equipment, is the Earthquake Simulation Section. This volume is highly visible from the back parking lot and it becomes an attraction when the upper level is put in motion. At the end of the northeast volume of this section are the Smoke Maze Room and the Shelter for 150 people. For emergency egress, the Shelter connects via a bridge to a hillock on the east side of the property. Through excavation, this hillock forms an Amphitheater for outdoor evening activities and daytime lectures. It is bordered with a pleasant view of the building and an artistically arranged landscape and garden.

Dinkoff Architects | "ROCK-SETTE" - Disaster prevention and education centerThe entire approach concerns the blend of Nature with High Technology and arrival at a solution which represents both our present and future. The technology and materials chosen are recyclable – ferroconcrete, stainless steel, and natural glass. People in Europe lay smooth and beautiful concrete, as this material is the closest to natural stone. By laying the concrete without any pores, bubbles, or air pockets, it doesn’t need to be plastered but only painted in the Old Italian Venetian style with two subtle shades of natural looking stone. New computer technology allows 3D modeling to be paired with construction technology to erect the building in the most efficient way (so the construction company chosen to execute the project should know this new approach very well). The metal is exposed stainless steel that does not rust, and it exposes the very basis of its nature. To paint it would be to lose its character and soul. The building is kept clean with a very small pallet of colors where exuberance and strong geometrical composition define the building rather than a veneer of colors.

Location: Bakirkoy District, Istanbul, Turkey
ArchitectDinkoff Architects
Lot Size: 27,000Sq.M.
Area: 9,450Sq.M.
Client: ThyssenKrupp Elevator

Digg This

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

    Founded in 1998, Design Within Reach made modern design accessible to the U.S. market through its groundbreaking catalog and e-commerce site. Since then, DWR has evolved into a destination for its exclusive collection of modern furniture and accessories to complement the iconic mid-century classics it has offered for years. Representative of DWR’s product development […]


more