// arthitectural / Architecture / Eva Jiricna Architects and A.I Design s.r.o. | Convention Centre

Eva Jiricna Architects and A.I Design s.r.o. | Convention Centre

Architecture Eva Jiricna Architects and A.I Design s.r.o. | Convention Centre

The Cultural and University Centre is situated in the town of Zlin, the only modern town constructed between the two world wars in central Europe, by the industrialist and philanthropist, Tomas Bata. The site belongs to the town of Zlin who has shared it between the University Library and the Cultural Centre.

Eva Jiricna Architects and A.I Design s.r.o. | Convention Centre

© Richard Davies

The founder of the town was very keen on culture and education, hence adult ‘schools’ were situated in the very centre of the town, a few steps away from the main factories, becoming an integral part of the city concept and their configuration forming the famous ‘Y’ (two rectangular buildings meeting in an angle) creating a public space with a statue of the first Czechoslovakian President. Although the original school buildings collapsed about 15 years ago, a condition for the new development of this site was to maintain this urban concept.

The site for the Cultural Centre serves multiple functions: a concert hall & theatre, conference centre, home for the administration of the Philharmonic Orchestra, the Centre’s own offices, rehearsal and recording studios, exhibition spaces, and bars. The main hall accommodates 850 seats, and approx 50 standing. The Conference Centre caters for roughly the same amount. Balls and other functions can take care of up to eleven hundred persons.

Eva Jiricna Architects and A.I Design s.r.o. | Convention Centre

© Dušan Tománek

Since the building is situated close to a major intersection, the main auditorium had to be fully isolated from all external noise, vibration etc. Also, for operational reasons, a circulation zone around the auditorium was a strict requirement. With this concept, the oval central space is surrounded by offices, rehearsal rooms etc., all in need of natural ventilation and daylight. Another external layer was required as extra sound insulation and sun protection. The urban space, in the form of a ‘V’ opens on to the town centre and the incoming visitors proceed to the entrances situated close to the sharp part of the ‘V’. There is also an entrance to a glazed connecting ‘bubble’, a public restaurant shared by both organisations. Approaching from the town and main intersection the first visual is the glass brick ‘pallisade’ which absorbs the initial impact of noise and climatic conditions and unifies aesthetically the building whilst also allowing the daylight through. It can be backlit at night and is easy to maintain.

Eva Jiricna Architects and A.I Design s.r.o. | Convention Centre

© Richard Davies

At the point where the entrance and three storey foyer begins, the external envelope ends and opens the view into the interior of the building with plants, bars and exhibition spaces. The external area is enriched by a water fountain with changing coloured lights. Since the town is located in a valley and the centre is at the very bottom of it, the roofs are a very important element of the architectural solution. They are being looked at from a substantial part of the other development. A great deal of attention had to be given to the inside of the concert hall. An elliptical space is not a good shape acoustically to begin with, therefore convex louvred cast white concrete panels were proposed, which proved a very effective solution. Because of the flexible demands of the space, the seats have been designed in such a way that they can be pushed under the podium and totally free up the central space for other functions.

Eva Jiricna Architects and A.I Design s.r.o. | Convention Centre

© Richard Davies

The building was built on a shoestring budget and had to be tendered twice since European funding has very strict requirements. The only luxury was the choice of colours for the seats, and a ‘flutter’ of glass butterflies across the acoustic ceiling. As far as the few weeks of this Cultural Centre’s existence seem to indicate, the Philharmonic Orchestra is performing very successfully with a rich and varied list of prominent international artists, and other functions are truly enriching the cultural and architectural reputation of this most remarkable city.

Location: Zlin, Czech Republic
Architects:  Eva Jiricna Architects and A.I Design s.r.o.
Project name: Convention Centre

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

SP Setia, considered as one of the largest developers in Malaysia. Their new large venture “Setia Alam” is located in the “Shah Alam” area, south west of Kuala Lumpur. In this approximately five thousand acres of new city, SP Setia decided to build their own headquarters on a four-acre of land. This developed the idea […]


more