// arthitectural / Architecture / Gabriel Rivera Arquitectos | G1 house

Gabriel Rivera Arquitectos | G1 house

Architecture Gabriel Rivera Arquitectos | G1 house

Gabriel Rivera Arquitectos | G1 houseLocated in Guayllabamba – Ecuador, place of warm weather and fertile land, G1 house is a composition of architecture and nature. An avocado tree of 12 meters height, (central node or start point), is the main character of the project. Is from this start point where architecture emerges.

Gabriel Rivera Arquitectos | G1 house

© Sebastián Crespo

Gabriel Rivera Arquitectos | G1 house

© Sebastián Crespo

Place reading – project origin
The terrain has a triangular shape and an area of 5.054 m². It is composed by multiple gardens and fruit trees. Any tree was cut down, the house was implanted in a way that all the vegetation was respected. The avocado tree, is located at the rear end and in the highest point of the terrain. Due to its shadow, the presence of vegetation around it is not abundant. This is the main reason why we placed the house in this site and decided to develop a project that makes tribute to this magnificent tree.

Gabriel Rivera Arquitectos | G1 house

© Sebastián Crespo

Space functionality – structure – form
G1 house is characterized by its clear architectural language. In its longitudinal direction, a circulation that works as a backbone, runs throughout the house dividing it in two, and separating the “served spaces” (bedroom, living room, kitchen), from the “service spaces” (bathrooms, closets, pantry, machine´s room). In a transverse direction an axis that starts from the avocado tree, passes through the entrance hall and ends at the inner garden, separate the private areas from social areas.

Gabriel Rivera Arquitectos | G1 house

© Sebastián Crespo

Gabriel Rivera Arquitectos | G1 house

© Sebastián Crespo

All “served spaces” are part of the front facade. A mobile facade opens and integrates the garden to the house, becoming architecture part of nature. This mobile facade works through a structural modulation of 4.20 m along de whole house.  Clear volumes that are easy to be understood are the result of the structure and the setup of spaces according to their function. A sincere way that reflects what happens inside and is expressed outside.

Gabriel Rivera Arquitectos | G1 house

© Sebastián Crespo

Gabriel Rivera Arquitectos | G1 house

© Sebastián Crespo

Gabriel Rivera Arquitectos | G1 house

© Sebastián Crespo

Materials
A reinforced concrete structure, visible in many areas, along with white walls, metal shutters and a wooden deck, create a combination that allows us to enrich the architecture and, with the landscape and with the magnificent avocado tree, create an atmosphere of fellowship between architecture and nature.

Location: Guayllabamba, Ecuador
Architectural Design: Gabriel Rivera Arquitectos + Arq. Cristina Vargas G.
Construction: Gabriel Rivera Arquitectos + Ing. Jaime Rivera
Area: 300m2
Photographer: Sebastián Crespo
Year: 2012

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

TheeAe LTD was commissioned to design + build the Coffee Bean & Tea Leaf in Grand Plaza, Mong Kok, Hong Kong as the second project. We were required to follow one of styles called ‘Lounge’ that CBTL has in their design standard types.       The mall of the shop has extremely low ceiling […]


more