// arthitectural / Architecture / gmp – Architekten von Gerkan, Marg und Partner | Evangelical Lutheran Church of Bavaria

gmp – Architekten von Gerkan, Marg und Partner | Evangelical Lutheran Church of Bavaria

Architecture gmp – Architekten von Gerkan, Marg und Partner | Evangelical Lutheran Church of Bavaria

State archive of the Evangelical Lutheran Church of Bavaria

Today, the Evangelical Lutheran State Church of Bavaria is inaugurating its new archive in Nuremberg with a special ceremony. The new building, which was designed by architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp), took three years to build and is located on a former factory site in the direct vicinity of the existing main building. With 34 kilometres of shelving, the State Church archive now has more than twice the storage space compared to previously and, in addition, accommodates a restoration workshop and enough space for visitor rooms. In the “Memory of Evangelical Bavaria”, the Church is archiving – amongst many other original documents – letters by Martin Luther and documents by popes and emperors, as well as numerous historically important books and paintings. The State Church archive has been designed to include passive air conditioning of the archives.

gmp – Architekten von Gerkan, Marg und Partner | Evangelical Lutheran Church of Bavaria

© Heiner Leiska

gmp – Architekten von Gerkan, Marg und Partner | Evangelical Lutheran Church of Bavaria

© Heiner Leiska

The new building consists of two intersecting solid cubes which seem to float above a transparent receding ground floor. The structure rises from a basement floor about one metre high along the road, which develops into full storey height along the downward slope towards the south, including a large  terrace which offers views of the Wöhrder See lake. The ensemble consists of a solitary building sculpture with main facades on all sides. It thereby confines the adjacent Zeissstrasse on the one side, and the garden of the Theological Seminary to the east on the other side. Seen from across the garden, the new archive appears as a continuation and extension of the Theological Seminary. The plinth of the reinforced steel structure is clad with reddish sandstone which forms a continuation of the existing sandstone wall and anchors the building in the landscape context. The external walls of the archive are finished in a shiny copper facade with a subtle vertical structure. The natural metal surface will undergo various oxidation stages and colour changes until it finally develops a velvety, brownish appearance.

gmp – Architekten von Gerkan, Marg und Partner | Evangelical Lutheran Church of Bavaria

© Heiner Leiska

gmp – Architekten von Gerkan, Marg und Partner | Evangelical Lutheran Church of Bavaria

© Heiner Leiska

Visitors enter the public areas of the archive via Veilhofstrasse. From there they also reach the lecture hall, which can also be used for exhibitions. This hall faces the corner of Veilhof-/Zeissstrasse in a manner that welcomes the public. The reading room faces both east and west and is located on the quiet garden side. The offices are located above, on two levels surrounding the archive areas, and provide easy access for members of staff to the repository. The repository areas themselves occupy four floors above the ground floor, as well as the two lower ground floors. Since the first lower ground floor extends out on the slope towards the south, access is available from Zeissstrasse to the workshop and functional rooms.

Location: Nuremberg, Germany
Architect: gmp – Architekten von Gerkan, Marg und Partner | Meinhard von Gerkan and Nikolaus Goetze
Associated Partner: Dirk Heller
Project Leader: Karen Schroeder
Design Team: Christoph Berle, Katharina Traupe, Monika Braig
Implementation Team: Christoph Berle, Miriam Bamberg, Judith Saile, Alexander Schnieber, Sui Jinying
GFA: 9,327 square metres
Client: Evangelical Lutheran Church of Bavaria
Image: Heiner Leiska

Digg This

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The place’s choice is determined by the urban vocation owners. A quiet street, almost no traffic, located in Raval neighborhood of San José of Elche. The plot size is 7×10.50m, in a street width of 4 meters. Tripartite and complex collaboration: Maite (the owner), and Javier and Ángel (authors of the project, and one of […]


more