// arthitectural / Architecture / Gonçalo Byrne Arquitectos & José Laranjeira | Rainha D. Amélia Secondary School

Gonçalo Byrne Arquitectos & José Laranjeira | Rainha D. Amélia Secondary School

Architecture Gonçalo Byrne Arquitectos & José Laranjeira | Rainha D. Amélia Secondary School

 Gonçalo Byrne Arquitectos & José Laranjeira | Rainha D. Amélia Secondary SchoolThe Ferreira Borges Commercial School, was inaugurated in 1963 and built according the MOP/ JCETS standards, being recently closed and replaced in 2002 by Escola Secundária Rainha D. Amélia (ESRDA). The ESRDA was included on the first stage of the Secondary School Modernization Program, once placed in a larger Campus that also houses the D. João de Castro Educational Center, whose remodelling occurred under an earlier stage of the same program.

Gonçalo Byrne Arquitectos & José Laranjeira | Rainha D. Amélia Secondary School

© Francisco Nogueira

Gonçalo Byrne Arquitectos & José Laranjeira | Rainha D. Amélia Secondary School

© Francisco Nogueira

Gonçalo Byrne Arquitectos & José Laranjeira | Rainha D. Amélia Secondary School

© Francisco Nogueira

This joint operation has resulted in the construction of common services and facilities, as the entrance and reception, the refectory and the Indoor Sports Pavilion. The existent building’s original structure was kept (Units A and B) as well as the distribution system central corridor and a double wing system housing the classrooms.  The new building (Unit C), replacing an existent connection corridor, will house the secretarial and management areas, as well as laboratories and the larger and more technically dependant classrooms.

Gonçalo Byrne Arquitectos & José Laranjeira | Rainha D. Amélia Secondary School

© Francisco Nogueira

Gonçalo Byrne Arquitectos & José Laranjeira | Rainha D. Amélia Secondary School

© Francisco Nogueira

Gonçalo Byrne Arquitectos & José Laranjeira | Rainha D. Amélia Secondary School

© Francisco Nogueira

The outdoor spaces as gardens, parking lot and recreational and sport activities areas were extensively remodelled, and a new shaded esplanade zone was created in front of the bar and cafeteria.

Location: Lisboa, Portugal
Architects: Gonçalo Byrne ArquitectosJosé Laranjeira (Oficina Ideias em Linha – Arquitectura e Design, Lda.)
Project team: Doriana Reino, Ana Abrantes, Tiago Coelho, Miguel Silva, Manuel Banazol
Client: Parque Escolar, EPE
Project year: 2007 – 2009
Project area: 9.000,00 sqm
Landscape architect: Marta Byrne
Structural engineer: Miguel Villar (BETAR, Lda.)
Water engineer: Grade Ribeiro, Gorete Santos (G.R. Lda.)
Electrical engineer: Caetano Gonçalves, Luis Gonçalves (JOULE, Lda.)
Air conditioning engineer: Galvão Teles (JGT, Lda.)
Safety engineer: Alírio Góis (MULTITEC, Lda.)
Gas engineer: Augusto Teixeira
Energy certification:  Guilherme Carrilho da Graça (NATURAL WORKS, Lda)
Acoustic and photovoltaic engineer: Guilherme Carrilho da Graça (NATURAL WORKS, Lda)
Solid Waste: Ana Duarte
Safety and health planning: Luis Milreu
Kitchens project:  SENHA, Lda
Materials: Concrete Structure, GRC (Glass Fiber Reinforced Concrete)
Measurements and budget: Fidélio Santana
Contractor: NETT ESCOLAR
Site coordination & construction supervision: Tecnoplano
Photos:  Francisco Nogueira (Architectural Photography) 

Digg This

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The commission for casa Oval came from a young family with clearly defined needs and aspirations. This project presented a challenge that has become increasingly prevalent among Mexican architects: to build a house in a cloistered residential community that often imposes arbitrary, traditionalist aesthetic restrictions on all construction. Privacy and space efficiency were the two […]


more