// arthitectural / Concept & Competition / Hackenbroich Architekten | Madrid Campus of Justice

Hackenbroich Architekten | Madrid Campus of Justice

Concept & Competition Hackenbroich Architekten | Madrid Campus of Justice

The Madrid Campus of Justice appears as a “fortress” that opens up to the transport hub at the west of the site. The “walls”of the “fortress” are formed by the actual court buildings and the public parking at the perimeter of the site. This “fortress” embraces a raised public zone that allows the visitors to circulate to the court buildings. This raised public level forms the heart of the Madrid Campus of Justice, where visitors and employees find urban density of services and a multitude of indoor and outdoor areas and uses, to accommodate the very different needs of the users.

Access
The Madrid Campus of Justice is accessible at the raised public zone (+655 m) at three points of public access; one access point is from the transportation hub at the west end of the site, the second point of public access is from the public parking at the North-West edge of the site, and the third point of public access is from parking at the south side. From these three entrées, the visitors have access to the public circulation zone. This zone has direct connections to all court buildings, all access points are connected by walkways to the main entrance of each court building. All court buildings are also directly connected to each other by secondary walkways.


This raised public zone is one of three different security levels. This three security levels ensure maximum security control by horizontal separation. Below the public circulation zone is the civil servant circulation zone (level +650 m) which connects to the employees parking and all access points are restricted. This level is connected to the various court buildings with vertical circulation, exclusive for employees. The lowest level (+645 m) is for vehicular employees access, connected to the underground parking of the employees and with additional access to the Calle 2.

Public functional areas
On the west end of the public circulation level are the services, such as post office, gym, nursery, banking, cafés, stores, as well as general security, general register of entry, offices, hotel and the conference centre. Connected to the public level is also the registry office with the public services and offices. All this amenities are directly accessible from the transportation hub and create a filter between the most public part of the circulation level and the more private zones at the east side.

Levels
The public is strictly separated from the civil servants by horizontal subdivision. Below the public circulation level 655 meter are only civil servants allowed. On this level (650 m) are the covered connection between all buildings, the underground parking of the civil servants starts on this level and goes down five stories. the security points of each court building are located here as well as the needed archives of the various court buildings.

“Private” functional areas
From the centre of the site to the east part of the site, where the level 650 is above ground, the one story administrative building of the prosecutor is located. Further east is the institute of legal medicine placed, next to the street no.2, to provide additional access. the institutional block/court clerk’s office is located east of street no.2 in front of the supreme court and the provincial court.

Court buildings
Each court building has one central, public entrance, with the necessary security checks, information and registration counter as well as additional services. From this central building entrance, the visitors are lead horizontally to the various stairs and elevators, that lead to the court rooms in the first and second floor. On the second and third levels are the common services and on the fourth and fifth level are the offices.

The supreme court takes up the prime position at the end of main open space and next to the supreme court is the provincial court located. Being positioned across the street 2, this buildings are still connected on the public and on the employees circulation level through five bridges.

Pedestrian access
The main pedestrian access is from the underground / transportation hub at the west of the site. from here the visitors are lead on the public circulation zone and the employees have direct access to the internal circulation area. Additional pedestrian accesses start from the public walkways and lead in-between the court buildings to the public circulation zone.

Service access
the vehicular service access is shared with the civil servants parking access on four locations around the site. From this four controlled access points, the security blocks and the service network on level 645 is accessible. This lowest level is pure vehicular access to all loading areas of the buildings.

Location: Madrid, Spain
Architects: Hackenbroich Architekten
Project area: 128.000 sqm
Project year: 2005

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

Paul Davis + Partners has recently completed a quality, sustainable project for keyworker housing in Pimlico that respects the adjacent grade I listed St James the Less Church. One Church Square is situated on the busy Vauxhall Bridge Road, and Paul Davis + Partner’s design ingeniously exploits its quieter elevation by locating its entrance off […]


more