// arthitectural / Urban Design / HOSPER | Haarlem Droste site

HOSPER | Haarlem Droste site

Urban Design Hosper | Haarlem Droste site

Hosper | Haarlem Droste siteRedevelopment of a factory site in Haarlem

During the coming years a number of obsolete factory sites along the River Spaarne in the centre of Haarlem will be redeveloped for homes, employment, culture and entertainment. The location that stirs the imagination most may well be the site of former Droste chocolate factory: it is in a fantastic location, has robust industrial monuments – and a rich past.

Hosper | Haarlem Droste site

© Pieter Kers

Hosper | Haarlem Droste site

© Pieter Kers

Public spaces as linking element
DKV has drawn up an urban plan for the site. This plan is based on the restoration of the monumental buildings, reuse of the later factory and construction of a number of new blocks of buildings. A broad promenade along the bank of the River Spaarne will end at a catering establishment in the monument. A number of pedestrian residential streets will be built at right angles to the bank zone. The buildings have been detailed by a number of architects. HOSPER was requested to design the public spaces, the linking element for the area.

Hosper | Haarlem Droste site

© Pieter Kers

Hosper | Haarlem Droste site

© Pieter Kers

The design is determined by the location along the River Spaarne, the site’s industrial past, and the restricted car access to the region. The paving is comprised of one type of characteristic slab. A small size of rough, pitch-black copper slag paving slabs with a grit surface was selected. The pavements immediately in front of the homes are paved with contrasting granite cobblestones. Fresh-green, fragile ginkgos are planted at various locations. A group of trees of heaven with black crowns will be planted in front of the monument. The lighting is attached to the façades or suspended from overhead cables whenever possible.

Hosper | Haarlem Droste site

© HOSPER

Oversized masts with floodlights will be installed along the quay. A concrete capping piece with a buffer beam and mooring rings designed especially for the quay will enable pleasure boats to moor alongside. Some simple playground equipment will be grouped together in the broad street, the wedge, which ends the monument. The playground equipment will stand on a jet-black rubber surface in the form of the characteristic Droste logo. In addition to this playful reminder of the past, the factory buildings have also been combed for elements that can be reused in the development. This has resulted in a plan for the use of elements of the industrial heritage including tile tableaus, factory machines, and electrical switchgear cabinets.

Location: Haarlem, the Netherlands
Designers: Hosper |  Mark van Rijnberk , Marike Oudijk , Jonas Strous 
Project: Public space former factory site Droste Chocolate
Client: DMV Vastgoed, IMCA Vastgoed
Size: 2.2 ha.
Year of design:  2002, 2005 – 2008
Status: Completed 2008
Photography: Pieter Kers
Nominalisation:
Nomination Arie Keppler Prize 2011
Nomination Lieven de Keypenning 2011

Digg This

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

Daily life with handicrafts and design This project was the scenography of Japanese crafts exhibition organized by Japan craft design association (JCDA) at Maison de la culture du Japon (MCJP) in Paris. 233 created by many artists were displayed. They were made of various materials and techniques: glass, metal, bamboo, washi and jewelry, urushi, textile, […]


more