// arthitectural / Architecture / James & Mau | San Vicente Ferrer

James & Mau | San Vicente Ferrer

Architecture James&Mau | San Vicente Ferrer

James&Mau | San Vicente FerrerIn a context of consolidated historical neighborhood of Madrid, the architects faced strict dimensions and facade regulations. The idea was to make the most out of a very limited area and give charisma to this little building in way it can adapt to its environment without being a simple re-edition of the past. “The strategy is contemporary mimicry in a historic setting or an update of a historical typology of our times” says architect.

James&Mau | San Vicente Ferrer

© Matías Pérez Illeras

James&Mau | San Vicente Ferrer

© Matías Pérez Illeras

James&Mau | San Vicente Ferrer

© Matías Pérez Illeras

James&Mau | San Vicente Ferrer

© Matías Pérez Illeras

For the design of the façade the architects were required to employ traditional compositions. The solution was to cover the grid of openings with perforated Corten steel shutters. The perforation inspires itself from the traditional designs of the neighborhood. Set against more traditional housing, and flush with adjacent houses, the design stands out through its materiality and lighting. The facade also plays a bioclimatic role creating additional ventilation within the skin and properties to harness the sun in the winter and protect the interior from overheating during summer.

James&Mau | San Vicente Ferrer

© Matías Pérez Illeras

James&Mau | San Vicente Ferrer

© Matías Pérez Illeras

Inside, the punctured skin creates patterns on the white walls and floors. A large void in the house is occupied by trees, adding to the interesting devices the architects have used to update a more traditional streetscape.

Location: Madrid, Spain
Architects: James&Mau
Projet name: San Vicente Ferrer
Meters built : 504 m2
Number of appartments : 4 de 50m² y 2 de 75m²
Builder: Arbohor Inversores S.L.
Year: 2012
Photos: Matías Pérez Illeras

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The clients brief was for a spacious home that expressed its appreciation for outdoor living. An open plan and practical house that lived out onto the garden was of utmost importance to them. Consequently the design developed into a layout that encouraged such a lifestyle. With views to the garden from almost every room, and […]


more