// arthitectural / Interiors / Paulo Merlini | Dental clinic in Oporto

Paulo Merlini | Dental clinic in Oporto

Interiors Paulo Merlini | Dental Clinic in Oporto

Paulo Merlini | Dental Clinic in OportoThe uncommon form, narrowness, vertical amplitude of the space and the two big glass façades placed on the main and back façade defined mainly the organization of the spaces. The reception and waiting room it’s characterized by a big white box that floats in the air playing with the vertical amplitude of the space. The interior of the box mimetizes the idea of being under a roof, giving the user a familiar sensation of comfort, and helping I’m to calm down before the treatment.

Paulo Merlini | Dental Clinic in Oporto

© Joao Morgado – Architecture Photography

From the “roof” a series of lamps float in the air, filling the space with light. The floating box stops the excessive light and consequent heat, coming from the main facade by the end of the day, on the other hand her big mass pushes the rest of the working spaces to the back façade. This receives a great sky light, with the ideal conditions for working. Under the stair a mirror wall creates the illusion of a broadest space solving the narrowing sensation that one could feel on entering the room.

Paulo Merlini | Dental Clinic in Oporto

© Joao Morgado – Architecture Photography

Paulo Merlini | Dental Clinic in Oporto

© Joao Morgado – Architecture Photography

Paulo Merlini | Dental Clinic in Oporto

© Joao Morgado – Architecture Photography

A very thin and elegant stair guides us to a resting/waiting room on the upper floor. Where we can find a window placed at feet level, this creates a strong visual relation with the ground floor letting us have a glance at the lamps from above. From the entrance perspective the window is a very important element, because it leads the eyes of the observer into a diagonal position. This movement of the head reinforces the importance of the box ceiling, and on the other hand brakes with the enclosure of the box giving the user the real notion of the all space.

Paulo Merlini | Dental Clinic in Oporto

© Joao Morgado – Architecture Photography

Paulo Merlini | Dental Clinic in Oporto

© Joao Morgado – Architecture Photography

On the stomatology room the user is placed facing a vegetation curtain. The idea is to create a distraction based on the movement of the leaves so that the patient can focus on something else than the treatment itself, hopefully diminishing any unpleasant sensation caused by it.

Location: Lisboa, Portugal
Architect: Paulo Merlini
Photos: Joao Morgado – Architecture Photography

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The project consists on two houses for two brothers who wanted to have their private areas but also a common area. The land is situated in front of the Durrat al Arous beach in Saudi Arabia. The climate in this area is extremely hot especially in summer. Whereupon we considered several ideas that could allow […]


more