// arthitectural / Interiors / SAS specific architectural solutions | ABC bar-club

SAS specific architectural solutions | ABC bar-club

Interiors SAS specific architectural solutions | ABC bar-club

SAS specific architectural solutions | ABC bar-club The bar-club is located where the balcony of the “Lumen” used to be: this former Lausanne cinema opened in 1908 then became the “ABC” in 1935. It was, at one time, one of the largest screens in Europe. In 1998, the cinema became the D! club, where the clubbing area took up the two spatial sections: the stalls and the balcony.

SAS specific architectural solutions | ABC bar-club

© Lionel Henriod / mc2

SAS specific architectural solutions | ABC bar-club

© Lionel Henriod / mc2

In 2012, the architects sas architecture and the client developed a “club within the club” concept for the balcony, separate from the D! club. They designed an intimate area both “rock attitude” and chic. The balcony’s original volumes were made visible again and magnified, retaining the possibility of reverting to the original immense volume for specific events. The client’s wish was for extreme flexibility of use and a very striking identity.

SAS specific architectural solutions | ABC bar-club

© Lionel Henriod / mc2

SAS specific architectural solutions | ABC bar-club

© Lionel Henriod / mc2

The architects played with the building’s historic features as well as with its facetted geometry. They introduced reflection effects to splinter the existing space. The existing bar element was extended and tiled with tinted mirrors. It therefore became an impressive shining element connecting the full height of the former entry area with the former balcony.

SAS specific architectural solutions | ABC bar-club

© Lionel Henriod / mc2

SAS specific architectural solutions | ABC bar-club

© Lionel Henriod / mc2

Decor and lighting were developed with decorator Alexandre Boyer who repeatedly made reference to the cinema: Merry-Go-Round planes chasing each other 5 meters up in the air, tables recovered from former cabaret “La Belle Époque”; 2 colossal light fixtures from Le Havre, Normandy shipyards; velvet drapes; cinema seats; Ladies’ decorated with “Dolce Vita” paparazzi paraphernalia; and a “Closer” movie atmosphere in the Gents’.

Location: ABC bar club, passerelle du Grand-Pont, 1003 Lausanne, Switzerland
Architects: SAS specific architectural solutions
Project name: ABC bar-club
Decoration collaborator: Alexandre Boyer
Graphic collaborator: Audrey Dubussy
Civil engineer: Kälin & Rombolotto Ingénieurs
Photographer: Lionel Henriod / mc2
Surface area: 180 m2
Completed: September 2012

Digg This

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

Located on the Alentejo Coast, the Monte Novo da Cruz is a rural property with about 10 ha strongly characterized by a gently undulating land with slopes sometimes relevant. The presence of a curtain of high trees along the south-eastern perimeter of the site and a dense vegetation near a south-western stream stand out in […]


more