// arthitectural / Interiors / Studio Elmo Vermijs | Interior primary school Zoetermeer

Studio Elmo Vermijs | Interior primary school Zoetermeer

Interiors Studio Elmo Vermijs | Interior primary school Zoetermeer

Studio Elmo Vermijs | Interior primary school ZoetermeerOn the 15th of September 2012, the new building of primary school Queen Wilhelminia was opened in Zoetermeer, the Netherlands. For this new building Studio Elmo Vermijs was asked to design the interior of the Tower Room. The challenge was to create a space in the school where students can read, learn, relax, discover, play and build at the same time. In the design the space is kept open and transparent. At the same time it is a space where the students can make their own intimate spots. By designing at the scale of the students (5-11 years) the space is also only for their use, nevertheless is considered that supervision by a teacher can be held.

Studio Elmo Vermijs | Interior primary school Zoetermeer

© Gemma van Linden

Studio Elmo Vermijs | Interior primary school Zoetermeer

© Gemma van Linden

Design
The Tower Room has become a place where the children climb up the stairs and continuously clime further and further. In the middle a net is strained where the students can relax, but also keeps the space transparent and open in nature. Everywhere there are pillows to sit and lie on, but also they can be used to build with, on the edges is Velcro sewn. The different lamps are a number of mathematical forms (which the students learn in primary school), these the students themselves can put together because at each part on the edges Velcro is sewn. Above the net there several cloths attached which by letting them down change whole space and creates an intimate tent. On the side of the staircase is a large bookcase made and on the landing a place arises where you can sit and relax.

Studio Elmo Vermijs | Interior primary school Zoetermeer

© Gemma van Linden

Studio Elmo Vermijs | Interior primary school Zoetermeer

© Gemma van Linden

Material
In the design of the Tower Room several residues are used that Studio Elmo Vermijs in recent years has inventoried. Manufacturer of Office furniture Ahrend had with various residual materials an inspiring role in the design. Thus residues (felt), foam seats and residual pieces of furniture panels. The construction wood comes from demolition and a windmill sawn planks from old trunks. The Tower Room is now the most popular place in the school every day, frequently used by all students. Teachers use the space for presentations, reading and working with students.

Location:  Zoetermeer, the Netherlands
Designer: Studio Elmo Vermijs
Year: 2012
Materials: Felt fabric (the Team), foam seats, furniture plates, bar wood, pine stair parts, LED bulbs and rubber cord
Dimensions: 550cm x 450cm x 500cm
Client: Art Commission Zoetermeer
Fabricator: IMd advisory consultants; Michiel Niens
Technical drawing: Dirk Overduin
Project: Dirk Overduin
Execution: Splinters Furniture & Interior
Photos: Gemma van Linden

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The design approach is specific for this project and wouldn’t work quite as sensibly for another. It’s a reasoning brought by the background of the project which emphasizes relationships to the site and the four different core functions to each other; offices, hotel, retail, and residential; that melds with significant spiritual and abstract components of […]


more