// arthitectural / Architecture / Tabanlioglu Architects | E5 Shopping Centre

Tabanlioglu Architects | E5 Shopping Centre

Architecture Tabanlioglu Arhitects | E5 Shopping Centre

Tabanlioglu Arhitects | E5 Shopping CentreThe E5 Shopping Centre is located in a residential neighbourhood in Avcilar, a large, densely populated middle class residential area of Istanbul, an important shopping and commercial zone for Istanbul.

Tabanlioglu Arhitects | E5 Shopping Centre

© Thomas Mayer

Tabanlioglu Arhitects | E5 Shopping Centre

© Thomas Mayer

Tabanlioglu Arhitects | E5 Shopping Centre

© Thomas Mayer

The design is an elegant, steel and glass, five-storey ‘U’ shaped box. Subverting the earliest mall concepts, which were inward looking entities, a glazed atrium faces the highway exposing the inner activity of the shopping centre to the gaze of passers by. The projecting box with a terrace accommodating cafes and restaurants overlooks the cityscape and the E-5 streets.

Tabanlioglu Arhitects | E5 Shopping Centre

© Thomas Mayer

Tabanlioglu Arhitects | E5 Shopping Centre

© Thomas Mayer

As an alternative to frequency of shopping centers and existing characteristics of trade areas in the region, E-5 is a unique and compact festive market place. The new image is not only offering the goods to buy but also it becomes a new gathering zone for social motives, such as the ice-rink. The project is a good example of the qualities inspired by the people of all standards, especially families, and responsive to local needs, in social terms as well. As to the interior of the mall, the landscaped public space is surrounded by cafes and restaurants and is designed to attract families and to extend the appeal of a shopping trip.

Tabanlioglu Arhitects | E5 Shopping Centre

© Thomas Mayer

The E5 Shopping Centre is a further development of evolving loeuvre of urban malls and aims to connect the interior with the city both visually and physically.

 

Location: Istanbul, Turkey
Architect: Tabanlioglu Architects |  Melkan Gürsel & Murat Tabanlıoğlu
Client: KKG İnşaat – Gül Keleşoğlu Kameroğlu İnşaat A.Ş.
Architectural Project Team: Salih Yılgörür, Süleyman Akkaş  Ahmet Çorapçıoğlı, AydınIşık, Selin Saylağ
Öznur Çakır, Filiz Şahin, Elif Selçuk, Oktay Murat, Kurtuluş Turgay
Structural Engineer: AS Mühendislik
Mechanical Engineer: AMK Mühendislik
Electrical Engineer: TİM Grup
Landscape: DS Mimarlık
Fire Safety Consultant: Karina Tasarım
Construction Area: 94.840 m²
Photography: Thomas Mayer

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

USES AND ORGANIZATION Ground floor: Collective uses and management of the centre( events hall, library and administration) 1 to 2 floors: Research uses ( labs, platforms and service areas) Semibasement: General warehouse of the hospital Roofing floor: It lodges the complex facilities this kind of centre requires Maximum flexibility: Formal multifunctionality and iso-spaces of the […]


more