// arthitectural / Architecture / Tisselli Studio Architetti | Sup

Tisselli Studio Architetti | Sup

Architecture Tisselli Studio Architetti | Sup

Tisselli Studio Architetti | SupThe assignment counted the planning and the direction of a building work that welcomed definitely a young couple with three children (the last one added during the general planning) to the return in the country of origin after years of movings all around Italy, because of the husband’s job (he was a soccer player).The area where we intervened is inside one of the many apportionments to the borders of a small country of the Padana lowland; the plot has an absolutely regular shape with an angle rounded out by a road intersection. The “architecture” of the buildings already completed during the intervention of expansion (all residences) provoked strong doubts on the opportunity to communicate with all around that was pre-existing. To these neighbours with intimidating cubages, the house compares a kind of indifference. It faces -harshly, but also sadly- the reality that surrounds it, whose marks are those of the greatest part of the house-building that unfortunately is realized in the outskirts of our Country.

Tisselli Studio Architetti | Sup

Tisselli Studio Architetti | SupThe project plans privileged the indications given by the Costumer: the residence had to sufficiently be representative, avoiding an excess of brightness inside, giving the possibility to enjoy some sight of a discreet collection of De Chirico pictures; it had to be familiar but equipped with wide rooms suitable to spend a lot of time together with the children. It was necessary to draw a space to equip the residence with a “wellness” zone for the daily physical activity.

Tisselli Studio Architetti | Sup

Tisselli Studio Architetti | SupIn this way we have a pure prism, where two floors are obtained: they conventionally give the living area at the ground floor (plus a garage for two cars) and the sleeping area at the first floor. The “pre-existing” solid is subsequently “dug”, in order to create some outdoor areas accessible from the three bedrooms and from one of the two bathrooms. The openings toward the balconies of the first floor become therefore a conceptual operation of subtraction of the surface of façade: the prospects obtained, they do not only try to qualify as two-dimensional scenes, but also follow a subtractive logic and opposite to the additive typical system of the constructions. Finally, the flowing shutters try to exalt this subtraction of volumes marking its “lack” with their weaving uniform in non-treated cedar wood, in order to contrast the candid and trimmed surface in absolute white.

Tisselli Studio Architetti | Sup

Tisselli Studio Architetti | Sup

Tisselli Studio Architetti | SupSo the organism results simple and linear, architecturally immediate, but with a definitely and formally resolved character. It offers reservation and asks separation from whatever surrounds it. The architecture is dry, sober and even a bit surprising. The light is one of the materials included in the project. Even if from the outside the building could seem poorly illuminated, once inside we can observe the secret attention on the rooms well bedewed of natural light. To the ground floor, in the unique living room and the preparation of the foods, the three openings, one of which oversized (the entry) is integrated by the zenith light coming straight from the wide floor of the first floor bedroom balcony. To the sleeping floor the theory of the four skylights helps the capitation of the second zenith light in the correspondent baths above to the mirror walls, one in the single room and one in the wellness area.

 

Location: Finale Emilia, Italy 
Architect: Tisselli Studio Architetti
Project name: Sup
District: Modena
Use: residential
Site Area: 750 mq ㎡
Bldg. Area: 300 mq ㎡
Bldg. Scale: 2 Stories above Ground ,
Exterior Finish: plasterwork, wooden panels, draining wooden floor
Desingn year: 2004
Completion year: 2005-2006

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The internationally operating advertising agency INNOCEAN with headquarters in Korea has moved into new European headquarters in Frankfurt, Main. A flexible and modern work world was created for the young, design-conscious company, which fits the different work zones within the agency. Dynamism and movement are key features of the design, which assimilates employees and visitors […]


more