// arthitectural / Architecture / Topos Atelier de Arquitectura, Lda | House in Alcobaça

Topos Atelier de Arquitectura, Lda | House in Alcobaça

Architecture Topos Atelier de Arquitectura, Lda | House in Alcobaça

Topos Atelier de Arquitectura, Lda | House in AlcobaçaIn the elaboration of this project, due to our client’s fascination by the landscape’s beauty, we tried to produce an architecture that minimized disturbances to the environment. We chose a mono-oriented plan, which was rationalized and simplified to be inscribed in the plot’s width.

Topos Atelier de Arquitectura, Lda | House in Alcobaça

© Xavier Antunes

Topos Atelier de Arquitectura, Lda | House in Alcobaça

© Xavier Antunes

Topos Atelier de Arquitectura, Lda | House in Alcobaça

© Xavier Antunes

Instead of providing the environment for the object “house”, the land was shaped to blend with the architecture and integrate it as if it were a work of Land Art. The procedure was effective to preserve the sights, improve sustainability and ultimately to allow nature to return to the place that belongs to her, to strengthen the feeling of being able to inhabit the landscape.

Location: Alcobaça, Portugal
Design Agency: Topos Atelier de Arquitectura, Lda | Jean Pierre Porcher, Margarida Oliveira and Albino Freitas
Project name: House in Alcobaça
Collaborators: Sofia Lima, Michael Ferreira
Area: 270.00 m2
Photos: Xavier Antunes
Completion Date: 2011
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The House on the Mountain was conceived as house for one family with three additional housing units. It softly nestles against the slope and it’s size, roof shape and materials are inspired by the traditional „Wälderhaus“. The plot shapes the volume horizontally and vertically. As a result the public entrance can be accessed from the […]


more