// arthitectural / Architecture / World Architecture Festival (WAF) | 2013 winners announced – Day Two

World Architecture Festival (WAF) | 2013 winners announced – Day Two

Architecture World Architecture Festival (WAF) | 2013 winners announced – Day Two

The World Architecture Festival has announced the winners of 12 award categories on the fecond day of the festival.

WAF category winners day 2

Civic and Community

Sharon Davis Design | Women’s Opportunity Centre (Rwanda) 

661-20_01_sc_v2comDesigned in collaboration with Women for Women International, this mini-village transforms urban agglomeration and subsistence farming with an architectural agenda to create economic opportunity, rebuild social infrastructure, and restore African heritage. The design revives a lost Rwandan design tradition with deep spatial and social layers. Its circular forms radiate outward, from intimate classrooms at the centre of the site to a community space, farmer’s market, and the civic realm beyond. The project includes a demonstration farm that helps women produce and market their own goods. The projedt impressed the judges as a holistic solution socially, economically and environmentally. ‘As a bonus,’ they said, ‘the women who were the end users actually made the bricks.’

Villa

CHANG Architects | Namly House (Singapore)

661-20_02_sc_v2comThis house for multi-generational living was designed for a couple who wanted to house three generations under one roof, to enjoy grandparenthood, without having to compromise on the freedom, differing needs and privacies of each generation. The brief to the architect was to design a tropical house in reinforced concrete, a deck where the client could rest and gaze upon the scenery of the neighbourhood, internal walls in white putty finish, and minimal openings to the front and the side for privacy and noise control.

661-20_03_sc_v2comThe judges were delighted by the use and manipulation of light, material and greenery on a tight, limited typical plot in Singapore.They said, ‘This project reflects the social and cultural dynamics of the Southeast Asian urban context’.

Health

Perkins+Will | Rush University Medical Center New Hospital Tower (Chicago)

Perkin and Will Rush Hospital 8854-216

Perkin and Will Rush Hospital 8854-216

Production/Energy/Recycling

Pencil Office  | A Simple Factory Building (Singapore)

661-20_04_sc_v2comA Simple Factory Building addresses two contradicting demands: the mitigation of tropical solar radiation, and the openness, views, and transparency sought by the clients in a basic industrial typology. It uses a sophisticated 1.2m-deep veil fabricated in lightweight Dryvit and a bronze full-height window-wall envelope to reconcile this architectural conflict. In addition to shading the building from direct sunlight, the veil’s pattern changes to exploit neighbouring park views while obstructing unsightly views to the immediate vicinity of the industrial neighborhood.

661-20_05_sc_v2comThe degree of perforation varies to create openness and privacy in relation to internal programming. From street level, the resulting facade is seen as an anamorphic pattern that creates an optical disturbance to the normative clues that describe the scale of buildings and allow for floor counts. The judges said this was a ‘Well-thought-out, elegant solution with climatic shaping, creating huge quality internal spaces’.

Hotel/Leisure

Concrete | Citizen M London Bankside (UK) 

661-20_07_sc_v2comcitizenM is a new Dutch hotel group that opened citizenM Bankside, the fourth hotel that offers mobile citizens of the world affordable luxury in the heart of the city. The concept is to cut out all hidden costs and unnecessary items, to provide its guests a luxury feel for a budget price. The rooms are stacked on a ground floor with a dynamic lobby, living room space and F&B functions including a public accessible cafe. The building has landed in the upcoming neighborhood of Southwark. The location provided the possibility to position two blocks of rooms behind each other, which results in the first citizenM with a courtyard. This courtyard is designed as outdoor living room, creating a beautiful oasis in the heart of the hotel and brings daylight into the rooms, societyM and the public life of the hotel. There are terraces on several floors that can be used for drinks, some fresh air, or a smoke if you still have this habit.

661-20_08_sc_v2comThe public areas of this hotel are the first in a new generation for citizenM. The space is divided in several living and working rooms where you can find the environments you need to work, socialize, relax or have a drink. You can choose a living room with a cozy fireplace or go for a more cafe style environment. Choose to work at the communal tables or enjoy a croissant in the courtyard. The judges said, ‘The questions asked by the designers led to a process that has amazing immediacy’. See more about the project on the World Buildings Directory. The judges highly commended Kontum Indochina Café in Vietnam by Vo Trong Nghia Architects for its ‘amazing material research and development’.

661-20_09_sc_v2com

Sport

Wilkinson Eyre Architects | Splashpoint Leisure Centre (UK) 

661-20_10_sc_v2comThe new pool complex includes a six lane, 25 metre pool, a combined learner/diving pool, indoor leisure pools with rapids, flumes and outdoor pool, a health and fitness centre, café, crèche and flexible space for other activities. The dynamic, fragmented shape of the new leisure centre is arranged to respond to the surrounding mix of built forms and landscape. The fluid form reflects the fluid nature of the pools and the sea beyond, created by meandering extruded forms. The building’s dramatic sawtooth roof, with its ranks of sinuous ridges, recalls a series of dunes that curve and twist towards the coast. This shape reduces the visual mass of the buildings and mediates the change in scale from the terraced houses that line the coastal road to the expansiveness of the open sea.

661-20_11_sc_v2comThe judges praised the sensitive breakdown of external massing to match the scale of Worthing’s Regency terraces. They said, ‘there is a lovely use of clerestories to allow light into the main pool spaces.’

661-20_12_sc_v2com

 

New and Old

Baar-Baarenfels Architekten  |Conversion of the Palais Rasumofsky (Austria)

661-20_13_sc_v2comThe palais was built for Andrei Kirillowitsch Duke Rasumofsky, the former Russian ambassador under Czar Alexander during the time of the Viennese Congress of 1806. The central building was damaged during World War II and poorly repaired and maintained during the post-war period, leading to significant problems. The building is listed as a historical building and, therefore, careful reconstruction and analysis of new strategies was conducted in order to enhance the overall building structure.

All inauthentic elements, such as the roof, stairs, and interior wall modifications were demolished and a new vertical circulation scheme was developed with the addition of an underground parking structure and support spaces. The new aluminium roof envelope is supported by a steel truss system articulated by a series of Vierendeel trusses in alignment with the existing building. The penthouse apartment is surrounded by terraces and incorporates vertical full height glazing allowing a transparency with integrated sun protection fins to provide solar control. The roof sun protection, made from extruded aluminium fins, provides shading and framing , of exterior views. The ground floor is primarily a 6 meter high art gallery space with two larger spaces connected by the insertion of a new second level gallery space spanned between two free-standing angled concrete slabs. The newly created reinforced organic concrete staircase is sleek in appearance due to the tapered structural form, The judges said, ‘This, quite possibly, is a once in a lifetime opportunity to influence a 200-year-old building with great historical significance. The architect demonstrated through his actions the resolution of a paradox: the boldness of a design concept that in expression was delicate and articulate.’

Transport

Johnson Pilton Walker Architects | Sydney Cruise Terminal (Australia)

661-20_14_sc_v2comSydney Cruise Terminal is a new cruise facility located in Sydney Harbour, to serve Australia’s rapidly expanding leisure cruise industry. The design features a contemporary roof canopy draped from a historically significant gantry crane structure. The structure has been retained as a memory of the site’s previous use as a home port for the world’s first regular international containerized shipping service, commencing operations between Sydney and Europe in the late 1960s. The judges said, ‘This is a simple, elegant assembly of components and a good integration of new and old.’

661-20_16_sc_v2com

Culture

Frances-Jones Morehen Thorp and Archimedia | Aukland Art Gallery Toi o Tamaki (New Zealand)

661-20_17_sc_v2comThe new Auckland Art Gallery is an extensive public project that includes: the restoration and adaption of heritage buildings; a new building extension which more than doubles the public exhibition areas; extensive basement storage and support areas; and the redesign of adjacent areas of Albert Park. The architecture developed from a concept which relates as much to the organic natural forms of the landscape as it does to the architectural order and character of the heritage buildings.

The new building is characterised by a series of fine ‘tree-like’ canopies that define and cover the entry forecourt, atrium and gallery areas. These light, profiled forms are inspired by the adjacent canopy of pohutukawa trees and ‘hover’ over the stone walls and terraces that reinterpret the natural topography of the site. The ceilings of the canopies are assembled from carefully selected Kauri, profiled into precise geometric patterns and supported on slender and tapering shafts. These emblematic forms give the gallery a unique identity that is inspired by the natural landscape of the site. The judges said, ‘This is a highly sensitive addition to Auckland Art Gallery which reanimates and reinvigorates the existing building. It responds brilliantly to context and site and gives the gallery a new architectural identity.’

Future Projects Education

EFFEKT, Rubow | The Urban School In Elsinore (Denmark) 

661-20_18_sc_v2comThe project combines the planning of the new Urban School District in Helsingør, design of a new sports complex, transformation of existing historical buildings and new plazas into one united and modern School. The idea is to create an open, integrated and modern educational environment that’s both educationally visionary and creates a new and attractive urban district for the City of Helsingør and its inhabitants.

661-20_20_sc_v2comThe judges said, ‘The interventions were gentle yet varied, demanding different thoughts and skills and leading to a varied spatial experience conducive to a child experiencing the outdoors, as well as layers of history.’

Future Projects Competition entries  

Cox Rayner Architects | National Maritime Museum of China (China) 

661-20_21_sc_v2comThis project won the international competition to design China’s new National Maritime Museum to be located in the port city of Tianjin close to Beijing. The competition was held over six months in three stages, each unusually providing jury feedback to those competitors selected to progress. The design comprises five hall structures radiating out to the port harbour and converging in a central ‘Preface Hall’. Functionally, the idea is to bring all visitors up a rampart to an elevated level and access from there either of two split levels which occupy each hall.

661-20_22_sc_v2comThis strategy enabled the collections and operational centre of the museum to be located immediately under the Preface Hall with direct lower level access into each hall. The judges said: ‘This was the most developed scheme in this category. It addressed its relation with the water very successfully. Its form was not overly obvious but could be translated as boats or fish or hands.’

Future Projects Residential

Somdoon Architects Ltd  | Siamese Blossom (Thailand) 

661-20_23_sc_v2comSiamese Blossom is a townhouse project on Raminthra Road, a suburb to the north of Bangkok. The scheme aims to create a living space within greenery, conveying a sense of community, and to fix the common problems of townhouses. These include a lack of natural ventilation and a lack of natural light found in long and narrow plots.

661-20_24_sc_v2comThe townhouses are arranged to allow the narrow elevations facing East and West to gain minimum heat from the sun. In contrast, the long elevations entail openings facing the North and South to get natural ventilation. They are perpendicular to the main public road in the centre of the development. Plants, walls and fences along the main public road provide security and control before access to the townhouses, whilst maintaining a friendly atmosphere. The judges said, ‘This project is well developed, very understated and a delight architecturally.

Future Projects Experimental

Allford Hall Monaghan Morris  | White Collar Factory (UK)

661-20_26_sc_v2comThe White Collar Factory is a new building at the heart of Old Street Yard in London’s emerging Tech City quarter. The 16-storey White Collar Factory tower will soon stand tall at the Old Street roundabout in EC1. Featuring big spans, flexible floor plates, windows that open, large volumes and robust construction, it is a ‘new’ office building that takes its cues from the multilevel factory typology. Behind, a redundant service yard will be transformed and reoriented into a new public realm that responds to the wider city, designed to attract companies of all shapes and sizes for a diverse business community. A series of new alleys and passages will connect the square and tower to two existing and three new buildings – all of four to five storeys and offering a mix of living and working spaces. The judges said, ‘This project demonstrates experimentation with potential for real future impact. It is pragmatic, flexible, and steers away from architectural self-centredness or ego.’

Digg This

Special thanks to v2com.biz

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

Following in the footsteps of its highly praised renovation of 55 Baker Street, Make has completed a stunning refurbishment and extension to a 1960’s apartment building for Ridgeford Properties Ltd. Except this time rather than fronting a major arterial route in the city, the most stunning elevation is hidden away in the heart of Marylebone. […]


more