// arthitectural / Architecture / 3+1 architekti | Habrovice House

3+1 architekti | Habrovice House

Architecture © Pavel Plánicka
© Pavel Plánicka

© Pavel Plánicka

Location

Agricultural village spread around a municipal road. Original strong and confident establishment as well as neighboring generous farm houses are gone. Nearby natural swimming pool (widely used not long time ago) has been devastated (also due to lack of interest of local authorities). That is an unsettling image of the contemporary outside. Uncertainty, treading water… Now what?

© Pavel Plánicka

© Pavel Plánicka

© Pavel Plánicka

© Pavel Plánicka

© Pavel Plánicka

© Pavel Plánicka

© Pavel Plánicka

© Pavel Plánicka

© Pavel Plánicka

© Pavel Plánicka

Land

Although inside of the village, the builder´s land has its very own specific atmosphere. When crossing the edge of this land one enters country behind the mirror and boring dull character suddenly changes. There are sheep, two huge trees, close soft and open countryside and distant horizons.

House

We have tried to bring more hierarchy and logic into the area.

The narrow entrance placed in a difficult position, rising sharply left from the adjacent municipal road is followed by a paved area and wooden shed; towards the street is open parking space; a woodshed and warehouse face the garden.

© Pavel Plánicka

© Pavel Plánicka

© Pavel Plánicka

© Pavel Plánicka

© Pavel Plánicka

© Pavel Plánicka

© Pavel Plánicka

© Pavel Plánicka

© Pavel Plánicka

© Pavel Plánicka

Between the shed and the house there is a small stone courtyard. It is here, where -among other things- one can enjoy to relax in the summer evening sun.
The house itself is quite conservative in its expression towards the street and the village – we consider it necessary in order to balance crazy “TV novel like” new buildings and renovations in the immediate vicinity.

Eastwards, the house becomes a low pavilion connected with garden by a wall of windows and a covered terrace.
Behind the house, there will be a small orchard.

Location: Habrovice, Usti nad Labem, Czech Republic
Architect: 3+1 architekti
Project Date: 2011
Realized: 2014
Plot size: 1502 m2
Floor area: 196 m2
Enclosure: 700 m3
Photography: Pavel Plánicka
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more