// arthitectural / Architecture / _naturehumaine | La Sentinelle

_naturehumaine | La Sentinelle

Architecture _naturehumaine | La Sentinelle

After selling their previous country house because of the lack of natural light, a couple and their 3 kids decided to buy an empty lot and build a custom home to better suit their needs. They found a parcel of land with southern exposure at vast views of the lake ‘Lac-de-la-Cabane’.

_naturehumaine | La Sentinelle

© Adrien Williams

 

_naturehumaine | La Sentinelle

© Adrien Williams

The constraints of the site led to an L shaped footprint where an east-west oriented rectangular block was placed at the top of the topography, and a north-south oriented block was slid underneath. The upper block contains the living spaces and master bedroom, and the lower block, also known as the ‘kids zone’, contains the 3 children’s bedrooms and a games room.

_naturehumaine | La Sentinelle

© Adrien Williams

_naturehumaine | La Sentinelle

© Adrien Williams

_naturehumaine | La Sentinelle

© Adrien Williams

A folded roof rises from the lower block covering the upper block and extending towards the cliffs edge as if it were about to take off, reminiscent of the wings of a bird. We see the house as a bird sitting at the edge of the cliff overlooking the lake, which is where its nickname ‘The Sentinel’ comes from.

_naturehumaine | La Sentinelle

© Adrien Williams

_naturehumaine | La Sentinelle

© Adrien Williams

Location: Lac de la Cabane, Saint-Adolphe-d’Howard, Quebec, Canada
Architect: _naturehumaine
Project name: La Sentinelle
Type: Single family home
Intervention: New construction
Completion Date: 2013
Photos: Adrien Williams
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more