// arthitectural / Interiors / Adoff.Zurcatnas Arquitetos Associados | Controlar Headquarters

Adoff.Zurcatnas Arquitetos Associados | Controlar Headquarters

Interiors Adoff.Zurcatnas Arquitetos Associados | Controlar Headquarters

Adoff.Zurcatnas Arquitetos Associados | Controlar HeadquartersConcept / inspiration

In the current context of globalization, based on a process of technical revolution, the development of companies in the field of technological innovation, such as Controlar, has been marked by a physical dematerialisation and smaller requirements in terms of space and scale compared to traditional industry.

Adoff.Zurcatnas Arquitetos Associados | Controlar Headquarters

© Joao Morgado

Adoff.Zurcatnas Arquitetos Associados | Controlar Headquarters

© Joao Morgado

Adoff.Zurcatnas Arquitetos Associados | Controlar Headquarters

© Joao Morgado

In this regard, and based on the pre-existence of a large building which serves as a “skin” to maintain, the concept of action is based on dividing the interior space in “boxes” spaced to the existing construction and arranged according to the program and spans in the original facades. This proposal aims to build within the built and add without touching in order to integrate without merging two distinct approaches to architecture, the existing and the new proposal.

Adoff.Zurcatnas Arquitetos Associados | Controlar Headquarters

© Joao Morgado

Choices / motivation

The choice of partition of the space and the space between “boxes” and to the “skin” allows the profusion of natural light from the roof and facade into the interior of the nave of the building, allowing illumination of traffic, leisure and working areas. This objective of sustainability has also generated concern about the issue of cooling, which is restrained to the interior of the rooms, restricting the consumption needs to each of the spaces. In this concept of organization through independent “boxes” it is built up an “outdoor space” within the interior of the building, in a logic of gradual dissipation of accessibility, in which the entire infrastructure network is developed so that access for maintenance and change is facilitated.

Adoff.Zurcatnas Arquitetos Associados | Controlar Headquarters

© Joao Morgado

Adoff.Zurcatnas Arquitetos Associados | Controlar Headquarters

© Joao Morgado

Adoff.Zurcatnas Arquitetos Associados | Controlar Headquarters

© Joao Morgado

Materials / products

In order to stand out the “boxes” from the “skin” the whole building was standardized through the use of grey colour, contrasting with the white used in new construction in which the application of materials from the industrial imaginary, such as polycarbonate and metal, assumes a finishing language with the reinterpretation of their natural characteristics in order to achieve a bright space and of easy maintenance due to their reflective and plane surfaces. This concept of sharing space through the use of “boxes” allows its implementation through the reproduction of economic light structures with the development of typified construction details targeting rationalization of construction.

Location: Alfena, Valongo, Portugal
Architect: Adoff.Zurcatnas Arquitetos Associados
Project name: Controlar Headquarters
Area: 900m2
Year: 2013
Photos: Joao Morgado
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more