// arthitectural / Architecture / Agraz Arquitectos | G House

Agraz Arquitectos | G House

Architecture © Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | G HouseThe G House layout departs from the site’s recognition and also from the willingness to conquer the terrain after understanding its solar paths. From the basement garage come all the service areas and house equipment, giving its dwellers the possibility of independent worlds within the place. Therefore, as standing subordinated to the sun paths, the house allows the living and dinning rooms and other privileged spaces a southeastern orientation. Following this axis, a fountain is placed in the same level, generating a visual effect of a water ending platform which also gives direct ways for light and kitchen ventilation.

Agraz Arquitectos | G House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | G House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | G House

© Mito Covarrubias

At the center of the indoor plant are the vertical circulations facing a hall that becomes a daylight recipient through a series of slots in the ceiling. These allow a sharp flow of light lines that work as a solar watch where time passes by.  A red wall plays a leading role in this area which when reflected, tints the light in a very particular manner, whereas it also brings an accentuation to the vertical circulation and the marble rugged wooden staircase.

Agraz Arquitectos | G House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | G House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | G House

© Mito Covarrubias

In the upper level are two bedrooms viewing the garden and a balcony that serves as roof for the southeastern terrace. Main bedroom, also in this floor, enjoys the wide rights of way as well as the abundant vegetation of the main avenue of its location. This place, as does the television room in the first floor, gain privacy from a wooden rack that controls the intensity of solar radiation due to its obstructing capacities.

Agraz Arquitectos | G House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | G House

© Mito Covarrubias

And the entry plaza of the house, absolutely side-stepped from the car access, dissolves the frontier between that which is urban and that which is architectonic, permitting the inside of the house drain into the outside and giving space and kindness to the suburb.

 Text by Ana Guerrero Santos

Location: Valle Real, Zapopan, Mexico
Architect: Agraz Arquitectos
Project: 2007
Construction: 2009
Construction: Salvador Aguirre Cordero
Collaborators: Sara Tamez, Alberto Tacher, Jessica Magaña
Woodwork: Esteban Gutierrez Velazco
Stone: Luigi Sasso
Kitchen: Renso
Art: Fernando Sandoval , Adrián Guerrero
Photography: Mito Covarrubias
Areas:
Land: 495 m2
Construction: 455 m2
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more