// arthitectural / Concept & Competition / aLL Design | Heliport Heights

aLL Design | Heliport Heights

Concept & Competition 04-  Across River

aLL Design’s visually striking residential tower is intended to fill the unsightly gap on London’s south bank skyline and provide wonderful views across the river Thames.

Heliport Heights will rise 15 storeys above the existing four-storey building using stilts, a first for London, allowing existing tenants to remain in-situ. The existing building will be refurbished, re-clad and brought up to date. The proposal offers 14 apartments all with 2 large balconies and river views. 13 of these will occupy a floor plate each and the top unit will be a duplex with a large roof terrace.

05- Heliport houseThe forms within the building are very important to the design. The curved plan helps to create an optimal panoramic flat. The taper towards the top and the bottom gives the overall form a beautiful shape, making the tower look elegant rather than clumsy and stocky. It also provides an ideal reduction of floor plate for a duplex penthouse. The tower will be clad in weathered steel, which gives a warm reddish brown rusty appearance on the skyline. The form of the mirrored conference pod and the white ‘underbelly’ provide playful reflective surface for street life.

It is intended that this building will become a new landmark, by helping to create a more liveable and attractive neighbourhood. It encourages more walking and cycling and features such as the art gallery, growing architectural interest and public space help the building to become a destination in its own right.

06-GroundView

Location: London, UK
Architect: aLL Design
Completion: Ongoing
Client: Heliport House Ltd
Contract value: £13 million
Size: 3722 m2
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more