// arthitectural / Architecture / AllesWirdGut | Center for Technology and Design, St. Pölten, Lower Austria

AllesWirdGut | Center for Technology and Design, St. Pölten, Lower Austria

Architecture © AllesWirdGut Architektur/ Guilherme Silva Da Rosa

The Center for Technology and Design – abbreviated ‘tede-Z’– is a project for an educational institution that combines continuing education for technical professions with university-level design and engineering programs of study.
Aside from creating a contemporary working atmosphere, the focus here above all is on a high degree of interdisciplinarity.

© AllesWirdGut Architektur/ Guilherme Silva Da Rosa

© AllesWirdGut Architektur/ Guilherme Silva Da Rosa

© AllesWirdGut Architektur/ Guilherme Silva Da Rosa

© AllesWirdGut Architektur/ Guilherme Silva Da Rosa

© AllesWirdGut Architektur/ Guilherme Silva Da Rosa

© AllesWirdGut Architektur/ Guilherme Silva Da Rosa

Accordingly, the architectural concept is centered on the communication between different types of users.
A common lobby connects all floors and public areas such as the auditorium, break and presentation areas.
The lobby opens to an inner courtyard which unfolds a large plaza between the new building and the existing WIFI main building. It functions as a central meeting area that facilitates interesting opportunities of exchange.
Other meeting areas inside the building also promote exchange and informal learning. Great emphasis was placed on an engaging mix of workshops, spaces of study and seminar rooms so that theory and practice may spontaneously mingle.

© AllesWirdGut Architektur/ Guilherme Silva Da Rosa

© AllesWirdGut Architektur/ Guilherme Silva Da Rosa

© AllesWirdGut Architektur/ Guilherme Silva Da Rosa

© AllesWirdGut Architektur/ Guilherme Silva Da Rosa

© AllesWirdGut Architektur/ Guilherme Silva Da Rosa

© AllesWirdGut Architektur/ Guilherme Silva Da Rosa

The second defining aspect of the project is to make form and function visible from inside and outside the building. The competition jury statement says that “the proposal promises a technological dress in design perfection.”
The special character of the tede-Z is defined by distinctive V-shaped columns.

253_B09_3DSection
Fully exposing the construction and MEP facilities and doing without any cladding or opaque building skin not only suggests clarity and transparency, but also provides a literal object lesson for the prospective technicians and designers that will be working here.

© AllesWirdGut Architektur/ Guilherme Silva Da Rosa

© AllesWirdGut Architektur/ Guilherme Silva Da Rosa

Reduction to essentials—this principle also informed the choice of materials employed. A thermal skin of glass provides for maximum transparency, while concrete as the primary structural construction material responds to the neighboring WIFI main building, a heritage-protected exposed-concrete construction by Karl Schwanzer.

The new building unmistakably communicates its purpose to the outside, while creating an adequate setting for ideas and projects that trainees and students will be realizing here in interdisciplinary collaboration in the future.

Location: St. Pölten, Austria
General Planning: ARGE AllesWirdGut FCP
Architecture: AllesWirdGut
Team: Johannes Windbichler, Amir Aman, Isabel Espinoza Tratter, Johann Wittenberger, Christian Zotz, Martin Brandt, Ondrej Stehlik, András Nagy, Ana Pia Ranz, Zuzana Tomanova, Cassandra Guimaraes, David Kovarik, Isabelle Misamer
Special experts: HKLS (Haustechnikplanung):
ALTHERM Engineering GmbH
Electrical planning: Kubik Project Ges.m.b.H.
Building Physics and Fire Protection: DI Röhrer
Statics: FCP Fritsch, Chiari & Partner ZT GmbH
Illustrations: AllesWirdGut
Visualization: expressiv.at
Client: Gebäudeerrichtungs- und Betriebsgesellschaft mbH St. Pölten
Invited Competition: 10.2011
Construction: 12.2012
Completion: 09.2014
Net floor area NGF: 12.980 m²
Gross floor area GFA: 14.131m²
Gross volume BRI: 65.576 m³
Model: Mattweiss
Photos: © AllesWirdGut Architektur/ Guilherme Silva Da Rosa
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more