// arthitectural / Concept & Competition / AllesWirdGut | Public Library and Fine Arts Museum

AllesWirdGut | Public Library and Fine Arts Museum

Concept & Competition AllesWirdGut | Public Library and Fine Arts Museum

Circulation & environment

The REFLECTION Arts and Library building as a landmark is the missing link between Taiwan Tower and Convention Center, fullfilling the green belt connecting Natural Museum of Natural Science in the North and Taiwan Museum of Art in the South. Entrances to Park and City, shady Plaza amidst the park as attractive adress for the new public center. Sculpture garden in the park, visible and attracting visitors, creating a urban space for sitting, reading, leisure and performance. Visitors are guided by shaped hightlines (park topography), dissolving boundaries between building and landscape, barrier free transition between inside and outside is provided.

AllesWirdGut | Public Library and Fine Arts Museum

AllesWirdGut | Public Library and Fine Arts MuseumContext & Environment
The building is designed as a strong implant at the border of the central park area, with the goal to strenghten connections between park and city and to create a lively urban plaza with strong impact on public life and inspiring space for creativity and leisure. A traditional block of program would disconnect park and city. The lifted building mass offers possibilities to keep important connections and views and to introduce a new urban typology (a covered outdoor plaza as connection between the building blocks and the park).

AllesWirdGut | Public Library and Fine Arts Museum

AllesWirdGut | Public Library and Fine Arts Museum

AllesWirdGut | Public Library and Fine Arts MuseumThe REFLECTION Arts and Libary building gives a present-day answer to the neighborhood’s sturdy new developements. Like a cliff coming into view through wind and water, the block rises through the vectors of leveling and distance measurements, connections, boundaries of properties and functions, resembling crystal cut angularly on all sides. The interior is amazing in its open rooms, diverse views and vistas.

Location: Taiwan
Architects: AllesWirdGut & key Stone architects
Project name: Public Library and Fine Arts Museum
Illustration: AllesWirdGut
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more