// arthitectural / Architecture / Alphaville architects | W-Window House

Alphaville architects | W-Window House

Architecture Alphaville architects | W-Window House

Alphaville architects | W-Window HouseThis small house is located on the long and narrow site in Kyoto, the old capital of Japan. We put two V shaped grooves at north-east and south-west boundary point-symmetrically and all windows are set in these grooves which run vertically on each side of this house. The grooves create two small triangular patios on the ground floor and bring light and air into the deeper areas of this house.

Alphaville architects | W-Window House

Alphaville architects | W-Window HouseAs this house has skip-floors which is composed of two floors of the road side and three floors of the opposite side, every room are connected but halfly obstructed by the grooves. This “waist” of the house brings much more depth to the space. In addition, the windows with 7meter height difference promote circulation of the air by the chimney effect and exhaust heat in summer and the shaft inside of the wall is used for the heat circulation in winter.

Alphaville architects | W-Window House

Alphaville architects | W-Window HouseWe designed this space not only as a house but also as a three-dimensional window, a staircase, a ventilation device, and the volume which accelerates various activities.

Location: Kyoto, Japan
Architect: Alphaville architects
Project name: W-Window House
Use: residence
Site area: 47.6㎡
Building area: 28.13㎡
Total floor area: 72.42m2
Building scale: 3 stories
Structure system: steel
Structural engineer:  Kazuo Takeguchi (AOI Structural Engineering Office Co.Ltd)
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more