// arthitectural / Architecture / Altius Architecture Inc. | 360 Winnette House

Altius Architecture Inc. | 360 Winnette House

Architecture Altius Architecture Inc. | 360 Winnette House

Altius Architecture Inc. | 360 Winnette HouseThis 3 Bedroom Single Family Residence brought new construction of an open concept to a challenging urban site. The 24′ centrally located double height home brings in natural light, casting dramatic shadows, marking the passage of time during the day whilst acting as a ‘lantern’ at night. When viewed from the street, the living room is projected forwards, while the adjoining bedrooms frame the interior stair core from behind.

Altius Architecture Inc. | 360 Winnette House

Altius Architecture Inc. | 360 Winnette House

Altius Architecture Inc. | 360 Winnette HouseThis staircase is the highest form in the structure and is centrally located in the plan, its clerestory windows draw natural light into the home and vent stale air out. Generous overhangs keep the hot summer sun out of the home, while allowing winter sun in. Expansive black-framed operable windows, white roof plans, charcoal-colored wood siding and brick express the subtle minimalism of the home. A light-well also serves to provide natural stack ventilation, permitting interior air to be exhausted at the clerestory level above.

Altius Architecture Inc. | 360 Winnette House

Altius Architecture Inc. | 360 Winnette House

Altius Architecture Inc. | 360 Winnette HouseHe open kitchen looks across to the sheltered dining room, which is a few steps up; giving it a more intimate ceiling height than the rest of the ground floor. The diningroom overlooks the back garden and deck, and a narrow window frames the existing side yard tree beautifully. The soft grey room encloses a 6-person dining table and the low ceiling height makes it a comfortable space to share a meal. Upholstered seating and a hanging fabric lamp add texture and softness to the space.

Altius Architecture Inc. | 360 Winnette HouseThe master bathroom incorporates a bathtub and a clear shower stall that is reflected in the mirror above twin his and her sinks. The expansive mirror, glass shower and large operable window make the room feel bright and open. The design and construction process was carefully documented by Jeremy Bell on his Blog.

Location: Toronto, Canada
Architect: Altius Architecture Inc.
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more